Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Húsz éves a világháló!

Genfben a CERN részecskekutató intézetben megünnepelték a www, azaz a világháló 20. születésnapját. Ugyanis ebben az intézetben fogant meg éppen húsz éve a világháló gondolata. Az ünnepségen részt vett a két szülőatya, a brit Tim Berners-Lee és a belga Robert Cailliau, akik annak idején a CERN-ben dolgoztak.
Berners-Lee, a számítógépszoftver-zseni 1989. márciusában tett egy javaslatot a www létrehozására "Javaslat az információkezelésre" címmel. Felettese "homályosnak, de izgalmasnak" minősítette a tanulmányt, és zöld jelet adott. Berners-Lee-hez csatlakozott Cailliau, a CERN rendszermérnöke.

Ezt követően alkották meg a hipertextnyelvet, amelyre minden weboldal címében a http rövidítés is utal. A duó 1990 októberében állt elő az első webböngésző programmal, amely meglepően hasonlít a maiakra.

A világhálót és az internetet sokan szinonimaként egymással felcserélve használják, pedig a kettő nem ugyanaz. Az internet a kábellel vagy rádióval rendszerbe kapcsolt számítógépeket jelenti. A világméretű háló (worldwide web), a www pedig egymással hiperlinkekkel összekötött dokumentumok halmazát. Vagyis a www csak az interneten keresztül használható egyik, de valószínűleg a legfontosabb alkalmazás.

Happy birthday, worldwide web!
Happy birthday, worldwide web!

A www-technológiát 1991-ben tették a nagy közönség számára is elérhetővé az interneten keresztül. Ekkorra ugyanis a CERN már nem tudta egyedül biztosítani a további fejlesztését. A kutatóintézet két évvel később korszakalkotó döntéssel lemondott a szerzői jogdíjról.

Berners-Lee ma a világ legrangosabb műegyetemén, az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) dolgozik kutatóként, egyben informatikát ad elő a brit Southamptoni Egyetemen, és elnöke a világháló fejlesztését koordináló World Wide Web Konzorciumnak. Cailliau néhány éve nyugdíjas.

Az évforduló alkalmából megszólaltatott Caillau csodálattal beszélt a Wikipédia internetes lexikonról, amelybe bárki írhat szócikket. Kissé másfajta csodálattal viseltetik a keresőmotorok iránt. Kimelte, hogy a világháló totálisan decentralizált dolog, míg a keresőmotor teljesen centralizált. Elismerte, hogy nem látta előre a keresőmotorok megjelenését. A világháló kommercializálódása és a reklám megjelenése kifejezetten irritálja Caillau-t.

Olvasóink írták

 • 7. KamuNeni 2009. március 14. 09:05
  „A www elott a BBS-t hasznaltuk ami szinten jo volt akkoriban. lehetett csetelni egymassal, fajlokat le es feltolteni stb, Sok BBS meg ma is sikeresen mukodik. (Buletin Board System)”
 • 6. gardista33 2009. március 13. 21:58
  „ezt a cikket egy robot forditotta le biztos -azért érthetetlen .”
 • 5. antikos 2009. március 13. 20:16
  „Én ismerek egy magyar mérnököt akinek nem publikus a neve, de az 1986-ban már ezzel az ötlettel előjött, de ő nem kapott zöld jelzést, sőt kinevették:( ezt a korabeli feljegyzései igazolni tudnák, de hát Magyarországon élünk. Továbbá a fényképek, levelek, filmek, zenék továbbításának elméleti lehetőségét is bemutatta a balfék főnökeinek...”
 • 4. N.P. 2009. március 13. 19:24
  „Azt hiszem, hogy a háló jobban és mélyebben megváltoztatta a világunkat mint az atom bomba vagy a génsebészet.”
 • 3. wad 2009. március 13. 18:12
  „"Ezt követően alkották meg a hipertextnyelvet, amelyre minden weboldal címében a http rövidítés is utal"
  hát a hipertextnyelv, az a html, vagyis hypertext markup language, a http pedig egy protokoll. semmi közük egymáshoz. de kapásból vagy 3-4 hülyeség van benne, bár úgysem érdekel senkit.”
 • 2. flexsnake 2009. március 13. 17:34
  „Pedig a robotok a legokosabbak a hálón :D”
 • 1. sziszka1 2009. március 13. 16:01
  „azt hiszem nem csak őt irritálja a reklám, ENGEM IS”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróság előtt az amstetteni rém

Napokon belül bíróság elé áll Josef Fritzl, akinek a nyilvánosság előtt kell vallomást tennie szörnyű bűneiről. Az ítélet valószínűleg nem lesz elégtétel a világnak. Tovább olvasom