Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Így akarták eltenni láb alól Churchillt a nácik

A nácik a II. világháború idején egy tábla robbanó csokoládéval akarták megölni a brit kormányfőt.
Egy tábla robbanó csokoládéval akarták eltenni láb alól Winston Churchill brit miniszterelnököt a nácik a II. világháború idején, legalábbis egy most nyilvánosságra került történelmi levél szerint.

Adolf Hitler bombagyártói szó szerint csokoládéba burkolták a robbanóanyagot, Churchill csak egy tábla keserűcsokoládét látott volna drágának látszó, fekete és arany színű csomagolásban.

A tervek szerint a Nagy-Britanniában tevékenykedő német titkosügynökök feladata lett volna, hogy diszkréten a kormányfő egyéb luxustermékei közé helyezzék a Peters Chocolate márkanévvel megjelölt csokoládét a War Cabinet étkezőjében - írta a The Daily Telegraph című brit lap. A robbanóanyag mennyisége állítólag elég lett volna ahhoz, hogy pár méteres körzetben mindenkivel végezzen.

A merénylettervet azonban brit hírszerzők meghiúsították, ugyanis észrevették, hogy a csokoládé preparált. Az akció meghiúsításában fontos szerepet játszott az MI5 egyik vezetője, Lord Victor Rotschild. Churchill egy pillanatra sem került veszélybe - legalábbis ebben az ügyben.

Rotschild békeidőben tudós volt, emellett a híres bankárcsalád tagja. Még arra is ügyelt, hogy posztereket gyártasson a csokoládé csomagolásával, hogy figyelmeztesse a lakosságot.

A merényletre az utókor abból a levélből derített fényt, amelyet Lord Rotschild 1943. május 4-i keltezéssel Laurence Fish művésznek írt, hogy megbízza a poszterek megrajzolásával.

A történelmi dokumentumra Fish 89 éves neje, egy újságíró talált rá szortírozás közben 2009-ben, a nyilvánosság most ismerhette meg. Kiderült belőle, hogy a robbanóanyag a csomagolás felbontásától eltelt hét másodperc múlva lépett volna működésbe.

Olvasóink írták

  • 1. Csecs 2012. július 19. 17:04
    „Próbálkoztak volna whiskyvel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfedezték világegyetem legidősebb spirálgalaxisát

A világegyetem legidősebb spirálgalaxisát fedezték fel a Hubble űrteleszkóp segítségével, a BX442… Tovább olvasom