Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

II. világháborúban elkobzott középkori kéziratot kapott vissza Lengyelország

A 15. század első feléből származó, prédikációkat tartalmazó latin kéziratot jelenleg a drezdai állami és egyetemi könyvtárban őrzik.
A második világháborúban elhurcolt késő középkori kéziratot ad vissza jogos tulajdonosának, a lengyel Nemzeti Könyvtárnak Németország.

A 15. század első feléből származó, prédikációkat tartalmazó latin kéziratot jelenleg a drezdai állami és egyetemi könyvtárban őrzik.

A Sermones de tempore címet viselő lengyel eredetű teológiai gyűjteményt 1944-ben lopták el a varsói Nemzeti Könyvtárból és az egészen 1945-ig Németországhoz tartozó Garbiczba (Görbitsch) vitték.

A falut 1945 májusában vette be a Vörös Hadsereg. A szovjet csapatok lefoglalták a művet és Moszkvába vitték. A kéziratot 1958-ban több, Drezdából származó műkinccsel együtt visszaadták az NDK-nak, "mint ahogy az most kiderült, tévesen" - fogalmazott a német külügyminisztérium a restitúciót bejelentve.

Lengyelország az 1990-es évek eleje óta gyűjti az ellopott és eltűnt művekről szóló információkat, ezekkel a kulturális minisztérium egy külön osztálya foglalkozik. Az elmúlt években tucatnyi festményt szolgáltatott vissza a német kormány Lengyelországnak, de továbbra is hiányzik több mint hatvanezer műkincs és műtárgy, amelyek a második világháború idején tűntek el az országból.

Novemberben Krakkóban nemzetközi konferenciát rendeznek, melynek témája a második világháború idején elrabolt műalkotások visszaszolgáltatása.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anna hercegnő mutatta be a Magna Chartát

A ritkaságnak számító latin nyelvű pergamen 1939-ben, a második világháború kitörése idején épp az… Tovább olvasom