Délmagyar logó

2017. 07. 29. szombat - Márta, Flóra 19°C | 30°C Még több cikk.

Ismét a Louvre-ban Leonardo Szent Annája

Kiállítás keretében láthatja ismét a Louvre közönsége csütörtöktől Leonardo da Vinci reneszánsz mester Szent Anna harmadmagával című festményét, amelynek restaurálása jókora vihart kavart szakmai körökben.
A 18 hónap alatt helyreállított alkotáson Leonardo több mint húsz évig dolgozott 1519-ben bekövetkezett halála előtt. A kép letisztítása után a Szent Annát, Szűz Máriát és a kis Jézust ábrázoló festmény színei sokkal élőbbé váltak. Mint egy elragadtatott látogató mondta: olyan érzése támadt, mint amikor belépett a frissen restaurált Sixtus-kápolnába.

A mű bemutatása mellett azt a hatalmas "nyomozómunkát" is felidézik a párizsi múzeum kiállításán, amely a kép restaurását megelőzte és végigkísérte. Mintegy 130, a festményhez készült vázlatot, jegyzetet gyűjtöttek össze a szakemberek, ezek segítségével követték nyomon a mű koncepciójának kialakulását - mondta el Vincent Delieuvin, a kiállítás kurátora.

"Ez a tárlat egy tudományos workshop. Leonardo művészetét a természet elméletének és működésének ismerete alapozta meg" - hangsúlyozta Delieuvin.

Miközben a Louvre az újjászületett művet ünnepli, még nem merült feledésbe, hogy mekkora vihart kavart tavaly decemberben két kiváló szakértő, Jean-Michel Cuzin és Segolene Bergeon Langle távozása a festmény restaurálására alakult tudományos bizottságból, mert nem értettek egyet a helyreállítás irányvonalával.

Az aggodalmakról tavaly októberben a Journal des Arts című folyóirat is beszámolt, arra figyelmeztetve, hogy az "eredetileg tervezettnél beavatkozóbb jellegű eljárás nagy veszélyeket jelent a műre nézve".

A Szent Anna harmadmagával című festményt fatáblára festette Leonardo. A képhez 1503-ban Firenzében fogott hozzá, s a két évtizeden át készülő munkát a művész érett korszakának kiemelkedő alkotásaként értékeli a művészettörténet. A festményt Leonardo magával vitte Franciaországba élete végén. Halála után a kép I. Ferenc francia király gyűjteményébe került.

A restaurálás igénye 17 évvel ezelőtt is felmerült, de akkor elvetették a veszélyesnek tűnő ötletet. A munka 2009-ben kapott zöld utat. A végeredmény végül úgy tűnik, hogy Bergeon Langle-t is meggyőzte, aki komoly szaktekintély a francia restaurátor szakmában.

A szakértő a Louvre belső magazinjában megjelent interjúban ismerte el, hogy aggodalmai nagy része elszállt, ugyanakkor nem rejtette véka alá azt sem, hogy nem mindenben tud egyetérteni a helyreállítással. Helytelenítette, hogy eltüntették azt a fehér foltot, amelyet szerinte Leonardo festett a kis Jézus testére.

A Louvre múzeum Szent Anna, Leonardo da Vinci utolsó mesterműve című kiállítását június 25-ig tekinthetik meg a látogatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár 21 méterrel emelkedhet a távoli jövőben a globális tengerszint

A jelenleginél mintegy 12-21 méterrel magasabb globális tengerszinttel kell majd számolniuk a távoli… Tovább olvasom