Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

˝Istenfeleség˝ sírját fedezték fel Luxorban

A több mint 3000 éves sírhely felfedezés hatalmas történelmi jelentőséggel bír.
Egy ókori egyiptomi királyné, az Ámon felesége rangját viselő Karomama sírját tárta fel egy egyiptomi-francia régészcsapat a luxori Ramesszeumnál, II. Ramszesz fáraó halotti templománál folytatott ásatások során - közölte csütörtökön az egyiptomi régiségügyi minisztérium.

Maga a sírhely egy öt méter mély verem, és a temetkezési kamránál Karomama nevét viselő húsz usébti - az ókori egyiptomi sírokban elhelyezett sírmellékletek egyik fajtája, az elhunytat a túlvilágon helyettesítő szolgaszobor - maradványait fedezték fel a szakemberek, arra következtetve, hogy a sír az Ámon főisten feleségének tartott királyné nyughelye.

A minisztérium egyik vezető beosztású munkatársa, Jusszef Kalifa szerint a több mint 3000 éves sírhely felfedezés hatalmas történelmi jelentőséggel bír, mivel a Karomamához kötődő leletek ritkasága miatt csak igen keveset tudni erről a fontos ókori figuráról. Eddig mindössze 12 usébti volt köthető a nevéhez, valamint kanopuszedények és egy bronzszobor, amely a Louvre-ban látható.

A régészcsapat jelenleg azt próbálja kideríteni, hogy melyik uralkodó felesége volt Karomama, mivel Ámon isteni feleségének címét csak királynék kaphatták meg.

Szerdán a karnaki templomkomplexumnál munkálkodó régészek fedeztek fel három teljesen ép apró szobrot - az egyik Ozirisz istent ábrázolja -, valamint egy törött szobortalapzatot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szennyezett levegő miatt színeződik el a Tádzs Mahal

Az épületkomplexum fehér márvány falairól idén nyáron az indiai hatóságok egy speciális… Tovább olvasom