Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Jean Tirole az idei közgazdasági Nobel-díj nyertese

A francia közgazdász a piaci erők elemzéséért nyerte el a díjat.
Az idei közgazdasági Nobel-díjat Jean Tirole francia közgazdász nyerte el a piaci erők elemzéséért.

Jean Tirole "rávilágított, hogyan kell értelmezni és szabályozni olyan iparágakat, amelyekben csak néhány erős cég tevékenykedik" - olvasható a Svéd Királyi Akadémia hétfői döntésének indoklásában.

Eszerint Tirole munkássága központi politikai kérdések megoldását segíti, egyebek között azt, hogyan kezeljék a kormányok a vállalategyesüléseket, a kartelleket, és hogyan szabályozzák a monopóliumokat.

A piaci szabályozást az egyes ágazatok sajátosságaihoz kell igazítani, és nem pedig általános szabályokat bevezetni, például árplafont megállapítani, ami többet árt, mint használ - emelte ki Tirole eredményeiből a svéd akadémia.

2014. augusztus 27-én Toulous-ban készített kép Jean Tirole francia közgazdászról, aki 2014. október 13-án a piaci erők elemzéséért elnyerte a közgazdasági Nobel-díjat (MTI/EPA/Xavier de Fenoyl)
Augusztus 27-én Toulous-ban készített kép Jean Tirole francia közgazdászról, aki 2014. október 13-án a piaci erők elemzéséért elnyerte a közgazdasági Nobel-díjat
Fotó: MTI/EPA/Xavier de Fenoyl

"Az idei közgazdaságtudományi díj a nagy cégek megszelídítéséről szól" - mondta a hétfői sajtótájékoztatón a svéd akadémia állandó titkára, Staffan Normark.

Az 1953-ban született Jean Tirole a toulouse-i Ipargazdasági Intézet (IDEI) Jean-Jacques Laffont Alapítványának elnöke, és alapító tagja a Toulouse-i Fejlett Tanulmányok Intézetének (IAST).

A díj összege idén 8 millió svéd korona (268 millió forint).

Eltérően a többi - orvosi, fizikai, kémiai, irodalmi és béke -Nobel-díjtól, amelyeket Alfred Nobel (1833-1896) vegyész és üzletember, a dinamit feltalálójának végakarata alapján hoztak létre, és először 1901-ben osztottak ki, a közgazdasági Nobel-díjat - egészen pontosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíját - a svéd központi bank alapította fennállásának 300-ik évfordulója alkalmából 1968-ban, és a díjat először 1969-ben ítélték oda.

A közgazdasági díjazottat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia választja ki. A lemaradt jelöltek és jelölőik nevét ötven évig titokban kell tartani.

Jean Tirole meglepődött, de nagyon örül

Jean Tirole francia közgazdász meglepődött, de nagyon örül annak, hogy neki ítélte hétfőn az idei közgazdasági Nobel-díjat a Svéd Királyi Akadémia.

"Nagyon meglepődtem, de természetesen nagyon örültem. Az irodámban dolgoztam éppen, amikor felhívtak az akadémiától. Először nem is hittem el" - mondta a 61 éves díjazott a France Info hírrádióban.

A Nobel-díj honlapján olvasható beszámoló szerint  Tirole azt mondta: "először a feleségemnek és az anyámnak újságoltam el, aki 90 éves; elővigyázatosságból leültetettem. Nagyon megható volt az egész család számára".  Jean Tirole a toulouse-i Ipargazdasági Intézet (IDEI) Jean-Jacques Laffont Alapítványának elnökeként, és a Toulouse-i Fejlett Tanulmányok Intézetének (IAST) alapító tagjaként a harmadik francia, aki Gérard Debreu (1983) és Maurice Allais (1988) után megkapta a közgazdasági Nobel-díjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szúnyogevő pók lehet az új fegyver a malária ellen

Szúnyogevő pók lehet az új fegyver a malária ellen - állapította meg egy nemzetközi kutatás. Tovább olvasom