Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Jég dupla vízzel vagy anélkül

A jeges vizes kihívás köti össze a rajzfilmsztár Homer Simpsont és más hírességek mellett Barack Obamát, de hazánkban is egyre több fejre borul a vödör. Magamutogatás, jótékonykodás vagy közröhejjé válás – sokféle véget érhet az akció.
Mi az, amit Barack Obama nem vállalt, de Christiano Ronaldo egy fecskében ülve, a rajzfilmsztár Homer Simpson fagyis kocsival a nyakában, Nelly, az elefánt langyos vízzel vagy Kate Moss bikiniben megtett? Ne mosolyogjunk, komoly dologról esik itt szó, hiszen az ASL nevű idegrendszeri betegség elleni kampányhoz csatlakoztak ezzel a hírességek.

Az Amerikából indult jeges vizes kihívást (angolul Ice Bucket Challenge) fogadták el, amelynek lényege, hogy a résztvevők nyakon öntik magukat egy vödör jeges vízzel, vagy adományt utalnak egy, az ALS ellen küzdő alapítványnak. A bevállalósok mindkettőt megteszik, a legbevállalósabbak csavarnak egyet a mutatványon, aki pedig elszúrja, azon az internet népe, így a fél világ nevet. Mark Zuckerberg, a Facebook atyja, illetve az általa kihívott Bill Gates, a Microsoft alapítójának a produkciója után vált most a 2012-ben indult kampány világméretűvé.


Hazánkban több politikus, így Falus Ferenc, a baloldal fővárosi főpolgármester-jelöltje is próbálkozott, bár pórul járt: egy síró gyermek és egy háttérben falatozó ló is került videofelvételére. Ez a netezők szerint kevésbé szerencsés megoldásnak bizonyult. A hasonló esetek miatt sokan magamutogatásnak, és nem jótékonykodásnak tartják a jeges vizes kihívást, a napokban például a Két pasi meg egy kicsi című sorozat sztárja, Charlie Sheen ezer dollárt (közel negyedmillió forintot) öntött a fejére és ajánlott fel karitatív célokra.

Ha a jégkocka és a stílusosság említhető egy mondatban, abban szerepelnie kell az X-Men-filmek Xavier professzoraként vagy a Star Trek Picard kapitányaként ismert Patrick Stuart nevének is. Az angol színész ugyanis közreadott egy videót, amelyen hanyag eleganciával aláír egy kitöltetlen csekket az ALS-alapítványnak, majd whiskyt önt magának – szigorúan két jégkockával.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majmoknál 100 százalékig hatásos egy kísérleti Ebola-gyógyszer

Még a végstádiumban lévő állatok is meggyógyultak tőle - közölték winnipegi kutatók. Tovább olvasom