Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Jeles napok 2009-ben

Az új esztendő első napjának történései miatt kissé félve nézünk előre: mi vár ránk 2009-ben. Reménykeltőnek szánjuk: felvillantunk évfordulós és jeles napokat, s előrevetítjük: hét hosszú hétvége vár ránk.
Álmodj, alkoss, újíts! – ezzel a jelmondattal Európában 2009 a kreativitás és az innováció éve.A jubileumok esztendeje is lesz 2009 – mondja a historizáló hajlamú jövőlátó. Példaként pedig sorolja: a zenekedvelők Joseph Haydnre, az irodalmárok Kazinczyra és a 100 éve született Radnótira, a csillagászok Galileire, a reformátusok Kálvinra, a látássérültek Braille-re emlékeznek.

Halálának 200. évfordulóján Joseph Haydnről biztosan sokszor és sokan elmondják: bár osztrák zeneszerző volt, de Esterházy Miklós udvarában közel 30 éven át az első számú zeneszerzőnek és zenésznek számított.
Kazinczy-emlékévvel köszöntjük a nyelvújító születésének 250. évfordulóját. A részleteket azonban még titkolja a Nemzeti Évfordulók Titkársága: honlapján sem leltünk információt. A világhálón kalandozva annyit sikerült megtudnunk: „Mesebeli árva gyermek a magyar nyelv. Még az ág is húzza" címmel novellaíró pályázatot hirdet Óbuda-Békásmegyer önkormányzata.

A csillagászat nemzetközi éveként vonul a tudománytörténetbe 2009, az ENSZ- és az UNESCO-kezdeményezésére: 400 éve, 1609-ben fordította először a csillagos égbolt felé Galileo Galilei kezdetleges távcsövét. Országszerte előadás-sorozatok, diákvetélkedők, asztrofotós kiállítások, távcsöves bemutatók viszik közel a csillagokat és a csillagászat tudományát a nagyközönséghez. A részleteket a www.csillagaszat2009.elte.hu cím alatt leljük – a jelszóval együtt: „Az Univerzum: benne élsz, fedezd fel 2009-ben, a csillagászat nemzetközi évében!"

Montreali csoda: fura kalapdíszével is üdvözli az új esztendőt a kanadai Jean-Pierre Hamelin. Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Peter McCabe
Montreali csoda: fura kalapdíszével is üdvözli az új esztendőt a kanadai Jean-Pierre Hamelin. Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Peter McCabe


Távcsövekkel és szabad szemmel állatokat is megfigyelünk, hiszen ez az esztendő nem csupán a legnagyobb emberszabású majom, a gorilla éve. A mi vidékünkön a kék vércsére és a vetési varjúra figyelünk. A két madár életmódja ugyanis összefügg. A vetési varjak sokmilliós állományát az 1980-as évektől olyan ütemben pusztítani kezdte az ember, hogy ezzel 2001-től védett állattá tette. Ám a vetési varjakkal együtt a kék vércsék száma is vészesen lecsappant, mert e madár a varjak elhagyott fészkeiben költ és lakik.

A világ nagy határidőnaptárában már ott a bejegyzés: január 20. – Barack Obama megválasztott amerikai elnök beiktatása; július – az 50. nemzetközi matematikai diákolimpia Brémában; július 22. – teljes napfogyatkozás (századunk leghosszabb napfogyatkozása körülbelül 6 percig tart) Észak-Indiában, Kelet-Nepálban, Dél-Kínában és a Csendes-óceánon. Közben Európai parlamenti választásokat tartunk nálunk és a csillagzászlós Európai Unió minden államában. A hazai jelentős események közé tartozik, hogy végleg kivonják a hadrendből a MiG–29 típusú vadászrepülőgépeket; és ez az év a kulturális turizmus éve lesz. Talán a gazdasági válság hatására idén mindent eluraló takarékossági felhívások része az is, hogy a Magyar Turizmus Zrt. 2009-ben arról óhajtja meggyőzni honfitársainkat: Itthon lássanak csodát!

Hét hosszú hétvége

Ez a hosszú hétvégék éve: újév napja csütörtökre esett, pénteken a többség pihent, ők január 10-én szombaton visszaadják a munkahelyüknek ezt a munkanapot. Március 15-én vasárnapot ülhetünk, április 13. a locsolkodás hétfője. Május elseje hosszú hétvégét nyit, mivel péntekre esik; de a június eleji pünkösdhétfőt ugyancsak pihenéssel tölthetjük. Augusztusban az államalapítás ünnepe csütörtökre esik, a pénteki pihenőnapot (a januári módszerhez hasonlatosan) később, 29-én szombaton kell ledolgozni. Az október 23-i ünnep péntekre esik, a halottak napi temetőlátogatást vasárnapra tervezzük. A karácsonyi előkészületekhez 2009-ben is hozzátartozik egy szombati munkanap: december 19-én dolgozunk a 24-i, csütörtöki pihenőnapért. Ezzel együtt december 26. az év harmadik olyan ünnepnapja, amely hétvégére esik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hó esett a Marson

A NASA Mars-járműve hó létezését mutatta ki a bolygón. A csapadék azokból a felhőkből hullt alá,… Tovább olvasom