Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Jól vizsgáztak a varjak

Nehéz döntések idején a madarak agyában hasonló folyamatok játszódnak le, mint a főemlősökében.
A varjak intelligenciája és idegrendszeri folyamataik a főemlősökéhez hasonlítanak - állapította meg egy német kutatás, amelynek során a madarak memóriafeladatokat oldottak meg majdnem száz százalékos sikerrel.

Nehéz döntések idején a madarak agyában hasonló folyamatok játszódnak le, mint a főemlősökében. Tübingeni kutatók kormos varjakkal oldattak meg memóriafeladatokat. Noha a főemlősök és a madarak agyának nincs sok közös tulajdonsága, a kísérletek alatt elképesztő párhuzamokat fedeztek fel köztük - olvasható a Nature Communications című szaklapban frissen megjelent tanulmányukban.

A varjakról azt tartják, nagyon intelligensek, sőt stratégiai döntésekre is képesek, a viselkedéskutatók ezért "tollas majmoknak" is nevezték már őket - írta tanulmányában a Lena Veit és Andreas Nieder vezette kutatócsoport.

A tudósok megtanították a kormos varjaknak, hogyan oldjanak meg kis rejtvényeket a számítógép képernyőjén. A feladatok alatt elemezték az állatok agytevékenységét.

Először egy képet mutattak nekik, amelyet meg kellett jegyezniük. Ezután egy monitoron két különböző képet láttak, közülük az egyik az volt, amelyet előzőleg megjegyeztek. A feladat vagy az volt, hogy a megjegyzett képre bökjenek a csőrükkel, vagy pedig éppen az ellenkezője: válasszák azt, amelyiket akkor láttak először. Ha jól oldották meg, jutalomfalatot kaptak.

A gyakorlási időszak után a varjak majdnem száz százalékos találati arányt értek el. Ennek a teljesítménynek előfeltétele az erős koncentráció és a rugalmas gondolkodás, amelyre messze nem minden állatfaj képes - mutattak rá a kutatók.

Azt is megállapították, hogy feladatonként más idegsejtek léptek működésbe attól függően, hogy a varjaknak a már látott vagy a sosem látott képre kellett bökniük. A tudósok szerint ebben döbbenetesen hasonlítanak a főemlősökhöz. Az eredmények jelentősen hozzájárulnak az intelligencia evolúciós fejlődésének kutatásához - olvasható a tanulmányban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az oncillával rokon új vadmacskafajt azonosítottak Brazíliában

Az oncillával rokon új macskafajt azonosított Brazíliában genetikai elemzés segítségével egy… Tovább olvasom