Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Kabócák pusztíthatják el Provence levendulaföldjeit

A levendulaültetvényeikből élő helyi gazdálkodók most segítséget kérnek.
Mezei kabócák és az általuk terjesztett kórokozó pusztíthatja el a dél-franciaországi Provence világhírű levendulaföldjeit két-három évtizeden belül - hívta fel a figyelmet a veszélyre egy helyi kutató.

A levendulaültetvényeikből élő helyi gazdálkodók most segítséget kérnek, hogy megóvhassák a középkor óta Provence-ban termelt lila, bíbor és fehér virágú növényt.

A termelők szerint 2007 és 2010 között a felére csökkent a térség legnépszerűbb növénye, a lavandin termése. A levendulának ezt a közeli, hibrid rokonát használják szappanok, parfümök, rovarriasztók és olajesszenciák gyártásához.

A bűnös a mezei kabóca, amelynek hangja éppúgy Provence jellegzetessége, mint a levendulától lila végtelen mezők. A francia gazdák szerint a mezei kabóca a globális felmelegedés következtében forróbb, szárazabb nyarak miatt szaporodott el. A rovar petéit sok centiméterrel a növény alá, a földbe rakja, a kikelő fiatal állat a gyökereit rágja, a föld alól előbújó felnőtt kabóca magát a növényt, amelyet táplálkozás közben még a Stolbur phytoplasma nevű kártevő mikrobaktériummal is megfertőz.

Franciaországban hozzávetőleg 1700 levendulatermesztő él, akik 16 ezer hektár lavandinmezőt és mintegy 4 ezer hektár szigorúan ellenőrzött "tiszta" levendulaföldet művelnek meg. Becslések szerint a levendulaipar tízezer munkahelyet tart fenn.

Eric Chaisse, a provence-i regionális parfüm-, aroma- és gyógyszernövényi kísérleti központ szakértője elmondta: nem találták még meg azt a módszert, amellyel elpusztíthatnák a mezei kabóca föld alatti lárváit, rovarirtó szereket pedig nem használhatnak, mert sok méhész a virágzás idejére közelebb szállítja a kasokat a levendulaföldekhez.

Nehéz elképzelni Provence-t levendula nélkül, ám ha nem hárítják el a veszélyt, a növény 20-30 éven belül eltűnhet a vidékről - tette hozzá. A kutatók most olyan levendulaváltozatokon dolgoznak, amelyek ellenállnak a mikrobaktériumnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évszázadokig tarthat a globális felmelegedés

Évszázadokig folytatódhat a globális felmelegedés akkor is, ha most egy csapásra teljesen megszűnne… Tovább olvasom