Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Kamu volt a Holdra szállás

Negyven évvel azután, hogy 1969. július 20-án Neil Armstrong az első emberként a Holdra tette a lábát, Amerikában még mindig akadnak olyanok, akik az egészet nem hiszik el.
Szerintük Holdra szállás nem is volt, a jelenetet az Arizona-sivatagban vette filmre az amerikai űrkutatási hivatal.

A tagadók úgy gondolják, hogy a megrendezett holdra szállással az akkori amerikai kormány a vietnami háborúról akarta elvonni a figyelmet.

A hitetlenek több elmélettel is előrukkoltak. Az egyik szerint a holdutazás 1969-ben technikailag lehetetlenség volt, az űrhajósok megsültek volna a Holdhoz vezető úton a Van Allen övezet sugárzásától.

A legtöbb hitetlen azzal próbálja alátámasztani véleményét, hogy az első két űrhajós Holdon készült fényképein nem látszanak az égen csillagok. Márpedig ha a Holdnak nincsen atmoszférája, akkor a csillagoknak ott még erősebben kell látszaniuk, mint a Földön.

Kamu vagy valóság: ember a Holdon.
Kamu vagy valóság: ember a Holdon.

Egy múlt heti amerikai rádióműsorban azonban szakemberek megmagyarázták, hogy még a Földön is csak akkor látszanak az éjszakai felvételen a csillagok, ha megfelelően hosszú expozíciós idővel készül a fénykép, de a Hold napos oldalán nagyon rövid idővel kellett fényképezni. Olyan expozíciós idő mellett, amilyet az amerikai űrhajósoknak kellett használniuk, a Földön sem lennének láthatóak a csillagok.

A hitetlenek másik kedvenc érve az, hogy a Holdra szálláskor készített videófelvételen lobog az amerikai zászló, holott a Holdon nincsen levegő, így nincs szél sem.

A tagadás egy időre szendergett, egészen 2001-ig, a Fox TV "Összeesküvési elmélet: Leszálltunk-e a Holdon?" című műsoráig. Az adás úgy állította be a NASA űrhivatalt, mint amely mással sem foglalkozik, mint "hülye filmek rendezésével" - fogalmazott a Science@NASA website.

A vita talán elcsendesedik majd, ha a közeljövőben az Egyesült Államok újra embert küld a Holdra, ahogy ez a tervekben szerepel. Persze az is lehet, hogy amikor a következő űrhajósok lefényképezik a 40 évvel ezelőtti Holdra szállás ott maradt eszközeit, a hitetlenek majd azt mondják: "Ezt is úgy hamisították".

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. UFF_szóltam 2010. július 18. 22:38
  „Aki a Magyarországi Boszorkány Egyház és a Magyar Ufókutató Szövetség közé egyenlőségjelet tesz, vagy nagyon tájékozatlan, vagy nagyon sötét, mint pl. a Hold túlsó oldala. Egy ilyen beszólás nem is hasznos.
  Az is valószínű, hogy csillagász az illető, mert szégyelli, hogy az ufókutatók rájöttek, hogy a Holdraszállás tréfa volt. Moon hoax. Ezt a két szót kell keresni, és sok érdekeset talál az ember.

  A Hold tréfa indítéka az volt, - olvasom az ufókutatók oldalán, hogy az oroszokat nem volt szabad visszaengedni Kuba szigetére, az atomtöltetű rakétáikkal. Ez egy tökéletes, és bölcs magyarázat.

  Nem boszorkányos dolog erre rájönni, csak olvasni, gondolkodni kell, és összeáll a mozaik. :)”
 • 65. Uyuarasy 2009. augusztus 08. 19:51
  „Ha unalmas napom volt, vagy éppen csak egy kiadósat szeretnék nevetni ez a "téma" a legjobb erre a célra... Rengeteg hozzászólásban bizonygatja mindenki a maga igazát, holott csak egy kis gondolkodás és olvasás kellene.
  Ezt az "elméletet" már a #12. hozzászólásban megcáfolták. Innentől nincs miről beszélni, de vicces...:)

  Van pár hasonló kvalitású oldal még (a Magyarországi Boszorkány Egyház vagy a Magyar Ufókutató Szövetség). De a tapasztalat azt mutatja, bárhol találunk már különböző viselkedésű "fórumozókat", akik ilyen "témákkal" töltik ki az idejüket, ahelyett, hogy valami hasznosat tennének.
  Pár embernek gondolom ez a hozzászólás is túl hosszú, egy idevágó rövid mondattal "kifejtik véleményüket":

  "azé´ nem volt, mer´ lobog a zászló!"

  Már ezért megérte az embernek -jó esetben- tizenkét évig tanulni...”
 • 64. joy 2009. július 16. 16:49
  „Jóurak!
  Ha nektek ez a zászló lobog, megérdemlitek, hogy D.inka indiánnak tituláljanak bennőtöket!

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Buzz_salutes_the_U.S._Flag.jpg”
 • 63. joy 2009. július 16. 16:40
  „http://www.hotdog.hu/video/video.hot?v_id=92286”
 • 62. apátfalvifaszagyerek 2009. július 16. 10:48
  „hogyan lehet az, hogy a Holdra szállást 90%-ban (legalábbis ezen a fórumon) csak a szélsőjobbosok cáfolják???? Mert nekik mániájuk mások meghazudtolása, az általánosan elfogadott elméletek ill. tények megcáfolása, összeesküvés-elméletek szövögetése stb. Szánalom.”
 • 61. tulipant 2009. július 16. 07:09
  „Flexikem tudok olvasni, es olvastam mar a lengo zaszlo magyarazatat, mint ahogyan azt is tudom hogy a joneppel mindent meg lehet etetni. Attol meg hogy kisebb a gravitacio meg nem lengene ugy, nezd majd meg a videot, es utana okoskodj. Miutan az urhajosok is a labukon allnak es nem a sulytalansag allapotaban vagyunk ugye. Nem ugy lengett a zaszlo mint ahogyan csak a mozgastol rezeg, hanem tipikusan ugy mint amit a szel fuj, mondtam, nezd meg a videot.”
 • 60. flexsnake 2009. július 14. 17:56
  „Másodszorra írják be a lengő zászló magyarázatát.... de olvasni még mindig nem divat.
  Merevített volt a légkör hiánya miatt. Ha nincs légkör, nincs ami lassítsa, nincs szél ami fújja. Leszúrod, megpöckölöd és lobog mint az istennyila. Ha elhajítasz egy követ az úgy száll át a felszín felett mintha soha nem akarna leesni. A földi gravitációnak csak a töredéke létezik ott. Léágkörben másképpen terjed a fény mint légkör nélküli bolygókon. A hold érdekessége nem ebben rejlik. Sokkal érdekesebb hogy csak az egyik arcát mutatja felénk pont megegyezik a keringése a forgás idejével ezért soha nem látható a túlsó fele.”
 • 59. MD2009 2009. július 14. 14:39
  „Szerintem a Hold is kamu, nincs is ilyen bolygó, csak a Nasa speciális effektjét látjuk, amikor felnézünk. Ezek az amcsik mindig átvernek minket. Bezzeg az oroszok, élen Gagarinnal -aki, persze mint tudjuk nem járt fenn. Meg Tyereskova....ilyenünk mondjuk nekünk is van, Anettka a neve.
  Szerintem két biztos dolog van az űrhajózás történetében, Farkas Berci és Lajka kutya, a többi mind kamu !!! El ne higgyétek !”
 • 58. tulipant 2009. július 14. 14:26
  „A szelben lengo zaszlo nekem mar regen is szemetszurt, hogyan lenghet hogyha nincs Holdnak legkore? Es nem csak mozgott a zaszlo hanem rendesen lengett ahogyan a szel mozgatja, meg lehet nezni...En sem vagyok biztos benne hogy ez igaz volt, hiszen gondoljunk bele, meg hatvan ev sem telt el az elso auto es a Holdon landolo urhajo kozt...Kicsit gyors ez, nem?”
 • 57. Nemzetirock 2009. július 14. 14:26
  „Sztem is kamu az egész,az a lobogo zászló felettébb különös.”
 • 56. Mathiasking 2009. július 14. 13:43
  „49. hozzászólás Mignon 2009.07.13. 22:20

  Te okos! Az asztrofizikai tudásod felettébb hiányos, nézz utána a fizika fénytan és optika részénék a fény és terjedése valamint tulajdonságai után! Oszt jó napot!”
 • 55. honecker601 2009. július 14. 11:21
  „moderálva”
 • 54. SP 2009. július 14. 10:26
  „54. hozzászólás joy 2009.07.14. 08:12
  szerintem is”
 • 53. joy 2009. július 14. 08:12
  „A cikk jó, és mindig aktuális, téma a különböző fórumokon.

  Azt, hogy valóban megtörtént a holdraszállás bizonyítja, a vetélytásr elismerte vereségét. Ha a legkisebb kétely merülhetett volna föl, rögvest ezerrel üvölti a nagyvilágba!

  A holdfotókon valóban megfigyelhető egy fény-árnyék jelenség, a szórt fény hiánya. Azért kőkemények pölö a cipőnyomok árnyékai. A betett képen is látszik, mennyire erős az űrhajósok árnyéka, és ruhájuk fényessége, a zavartalanul megvilágító napfényben.
  A zászló meg fölső merevítővel készült, és amikor meglengetik, tovább libeg, amikor a zűrhajós ellép, mert nem fékezi le a levegő, csupán a 1/6-nyi gravitáció lassítja.

  Sokan beszélnek eltün fölvételekről.
  Semmi nem igaz belőle.
  Mélyhűtött tárolókba zárták, mert a képek idővel tönkremennek. Ráadásul, nem a mindennapi, hanem sokkal jobb fölbontású agyagra készültek, amelyek még gyorsabban megsemmisülnének a normál tárolási viszonyok között. Ezért valóban nem juthatott hozzá mindenféle Kismiska.
  Most folyik az eredeti fölvételek digitalizálása. Amikor elkészülnek vele, megtekinthető lesz a NASA hivatalos oldalán -valószínűleg fizetősen.

  Miért nem kutatták közel 40 éve?
  Mert nincs miért kutatni, haszna semmi.
  Amiért újból előkerült, az épp a marsi utazás előkészítése. Egyik változat szerint ott kellene bázist kialakítani, és az űrhajót összeszerelni, föltankolni, mert a 1/6-od gravitáció könnyebbé, olcsóbbá tenné a műveleteket, és föllövést, de nagyobb biztonságot nyújtana, mint ugyan ezt elvégezni földkörüli pályán az űrben.”
 • 52. Sziszifusz 2009. július 14. 03:22
  „49. Mignon!
  "A Holdon a legkör hianya miatt, több "arnyek", különbözö iranyban lehet
  a fenyforrastol függetlenül!"

  A fény egyenes vonalban terjed (kivéve óriási gravitációs tömegek közelében)! Miért írsz hülyeségeket?
  Nem ártana megbarátkozni egy kis hullámmechanikával, általános relativitás elmélettel, és kvantumevhanikával!
  Több árnyék, főleg eltérő irányúak, csak több különböző elhelyezkedésű fényforrástól származhat! Reflektáló felületként pedig csak a föld jöhet szóba! A légkör még okozhatna némi fényörést, de a vákum nem!

  "40-ev es oly sok fizika, aztrofizika tanulas, hirek utan is ilyen nehez ezt felfogni............????"”
 • 51. balazs88 2009. július 13. 23:56
  „moderálva off”
 • 50. Mignon 2009. július 13. 22:33
  „moderálva”
 • 49. honecker601 2009. július 13. 22:20
  „moderálva off”
 • 48. Mignon 2009. július 13. 22:20
  „46. SP-nek

  Az arnyekokkal minden rendben van.
  A Holdon a legkör hianya miatt, több "arnyek", különbözö iranyban lehet
  a fenyforrastol függetlenül!

  Amin csodalkozok!

  40-ev es oly sok fizika, aztrofizika tanulas, hirek utan is ilyen nehez ezt felfogni............????”
 • 47. SP 2009. július 13. 22:18
  „http://www.n2yo.com/
  Valós időben itt követheted a nemzetközi űrállomást, és az űrsiklót is, ha majd fellövik.
  De az összes műholdat, ami kering, GPS, műsorszóró, elveszett szerszámos táskát stb.”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 magyar találmány, ami előrevitte a világot

Tudtad, hogy magyar mérnöknek köszönhetjük a repülést? És azt, hogy hamarosan búcsút inthetünk a… Tovább olvasom