Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Káros az egészségre a zenekari munka

A Zürichi Operaház a Luzerni Egyetemmel közösen ezért vállalati egészségtámogató programot dolgozott ki.
A hangos zene, a zenekari árkok rossz megvilágítása és a magas hőmérséklet, valamint a kényelmetlen székek okozta rossz testtartás káros hatással van a filharmonikus zenekarokban dolgozó zenészek egészségére. A Zürichi Operaház a Luzerni Egyetemmel közösen ezért vállalati egészségtámogató programot dolgozott ki.

Az egyetem tanulmánya szerint a zürichi filharmonikus zenekar 77 megkérdezett tagjának kétharmada ismerte el, hogy munkája miatt legalább egy egészségügyi problémája van. Többen zajérzékenységtől (18 százalék), halláskárosodástól (14 százalék) vagy fülzúgástól (13 százalék) szenvednek. Sok zenekari tag emellett nyaki és vállfájdalomra (20 százalék), illetve látásproblémákra (12 százalék) panaszkodott. Ennek okai egyrészt a nehezen beállítható székek és a rossz megvilágítás. Nehézséget okoz a nagy meleg is.

Az egészségi állapotra kihatással van a konkurencia nyomása és a zenekaron belüli szolidaritás hiánya is. Megterhelő továbbá a merev hierarchia, az egymás közti kevés kommunikáció, az intenzív csapatmunka, a szigorú műsorrend, az esti és hétvégi munka is. A koncertmesterek és a szólamvezetők gyakran érzik túlterheltnek magukat.

Nem meglepő az a felismerés, hogy a zenekaron belüli jó hangulat és a karmesterrel való jó viszony alapvető fontosságú a munkahellyel való elégedettséghez. Pozitívan hat a közönség tapsa, ugyanúgy, ahogy annak tudata, hogy a zenész egy jó zenekar tagjaként igényes zenét játszik.

A Philharmonia Zürich számos zenésze számára munkája élete állását jelenti - a megkérdezettek átlagosan 17 éve játszanak a zenekarban. A munkahely biztonsága, a fizetés és a kollektív szerződés ezért mind nagyon fontos - közölte a Luzerni Egyetem.

A zenekar vezetése a tanulmányra alapozva vállalati egészségügyi programot dolgoz ki. Újdonságként masszázslehetőséget biztosítanak a zenészeknek, a továbbiakban egy pihenőszoba és zuhanyzók kiépítését, új világítás kialakítását és új székek beszerzését tervezik. A zenekaron belüli hangulat javításán is dolgozni fognak a jövőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

350 éve született Thomas Newcomen, az első gőzgép alkotója

A gyakorlatban is használható első gőzgép építője Anglia délnyugati csücskében, Devon grófságban… Tovább olvasom