Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Katit a világ összes férfija meglocsolhatja

Az idei húsvétra különleges zenei meglepetéssel készült Zsigóné Kati népi iparművész és a szolnoki folk-ska zenekar, a Bodri és a Miskakancsó. A zenekar legújabb dalához egy hamisítatlan húsvéti klip készült a tojásdíszítés királynője által alkotott hímes tojások között. A művészt munkája az év minden napján boldoggá teszi.

– Mondtam nekik, hogy biztosan eltévedtek. Egy klipben bombázó, vékony tinik szerepelnek. De ragaszkodtak hozzám, a tojásdíszítés királynője kellett nekik – Zsigó Józsefné Kati így idézte fel a jelenetet, amikor a Bodri és a Miskakancsó zenekar tagjai felkeresték, hogy az idei húsvétra egy különleges zenei meglepetéssel készüljenek. Zsigóné Kati népi iparművész, valamint egyéves kis unokája, Panna közreműködésével a szolnoki folk-ska zenekar legújabb dalához egy ízig-vérig húsvéti klip készült.

Személyre rajzolt tojás a locsolkodóknak

– Az emberek folyton panaszkodnak, és nem használják ki az ünnep örömeit sem. Ne ilyenkor utazzunk el, amikor azt az év bármely napján megtehetjük, hanem maradjunk otthon, és saját környezetünkben teremtsük meg az oly szép hagyományokat. Most ezennel ki is hirdetném, hogy Kecskeméten, Meggy utcai otthonunkban várom szeretettel a világ összes férfiját. Mindenkit egy gyönyörű hímes tojással ajándékozok meg – biztatja a hagyomány tisztelőket Zsigóné Kati. A Művészetek Nagymestere (nyolc művészeti ág művelője) több mint ötezerféle mintával dolgozik. Saját mintakincsgyűjteményét kézzel rajzolta. Húsvét és tojásdísz témában már három kötete is született, egyet németre is lefordítottak.

Katit a világ összes férfija meglocsolhatja (galéria)

Elégedettek az eredménnyel

„Nagyon élveztük a forgatást" – mesélték a Bodri és a Miskakancsó zenekar tagjai. Nagy megtiszteltetésnek érezték, hogy Katival közösen forgathatták ezt a klipet, és nagyon elégedettek a végeredménnyel. Ő egy igazi művész, nagy tehetséggel, ez minden tárgyon észrevehető volt körülöttük. Az együttes a videóival általában valamilyen magyar hagyományt szeretne népszerűsíteni, ezúttal ugye a híres magyar tojásfestést.

– Mindenki személyre szabott díszítést kap tőlem ajándékba a tojására, amit helyben készítek el. Rendkívül izgalmas információkat lehet kiolvasni a tojásra festett jelekből – az emberek nem is gondolnák! Meg lehet belőle tudni például, hogy aki festette, boldog, sikeres, anyagilag elégedett volt-e. Ezért én egy mintalistát adok a locsolkodóim kezébe, és ők szabadon választhatnak, hogyan díszítsem nekik egyedi ajándékukat. Kérhetnek egészséget, vagy hogy jó vezetők legyenek, de olyan kívánságot is lefestek, amelyben az áll, hogy a férfit szeresse a szerelme – meséli Kati. Feladatának érzi, hogy a húsvét nagykövete legyen, hiszen neki ez a gondoskodás szívből jön. Egész évben látogatható a nemrégiben megnyílt hímestojás-kiállítása. A nézelődők a világon egyedülálló remekekkel találkozhatnak.

Több mint 300 locsoló

Katit szeretett férjén, Józsefen, a rokonokon, ismerősökön túl évről évre rengeteg idegen férfi is meglocsolja, eddigi számon tartott rekordja: 324 versmondó locsoló. Az alkotó elárulja, hogy ő a népművészeteket nemcsak műveli, de ebben él a hétköznapokban is. – Gyönyörű népművészeti házban élek. Szinte minden ruhámat kihímezem, ha tehetem, csak népviseletben járok. Nemcsak az a szándékom vele, hogy a kultúránkat képviseljem, egész egyszerűen nagyon jól érzem magam benne – avat be Kati. Elárulja, hogy nemrég töltötte be a hatvanat, de szerencsére senki nem mondja meg róla – igazi nőhöz méltón dolgozik ugyanis benne a hiúság.

Az égvilágon mindent el tud adni
Kati, amikor még nem a művészetekkel foglalatoskodott egész nap, boltos volt, és egyébként a mai napig annak is vallja magát. Üzletházakat vezetett. Az égvilágon mindent el tud adni, jó érzéke van a kereskedelemhez. Állítja, hogy ezt is lehet művészi szinten művelni – szárnyal, ha sikerül eladnia valamit.

Állásajánlatok az Emirátusokban

Zsigóné Kati, amikor meghívást kapott az Emirátusokba, nemcsak Magyarországot, egész Európát képviselte. Dubajban első osztályú ellátásban volt része. Kiállították alkotásait, és bemutatókat tartott. Több televíziós műsort készített vele az Emirates TV, illetve számos interjút adott újságíróknak. Azóta már négy állást is kínáltak neki, felkérték, hogy arannyal patkoljon tojásokat egy sejknek, de ő Magyarországot választotta. Elmondta, hogy itthon a nyugdíja majd az ötvenezret sem éri el, mint iparművészt nem értékelik, és bár szereti a sikert és a csillogást, mégis számára az a legfontosabb, hogy jó feleség, jó anya, népművészetünk ápolója és tanítója legyen. Legnagyobb művészetnek tartja: jól megélni az életet, ami neki idáig sikerült.

Viszont számot vetett az életével, és a születésnapján sokadjára is megállapította, hogy igazán elégedett és boldog: – Kiegyensúlyozott vagyok és egészséges. Úgy szeret a férjem, ahogyan soha senki nem szeretett. Harminchét éve vagyunk házasok. Negyvenévesen ő tette lehetővé, hogy a tehetségem kibontakozhasson, és olyan sikeres lehessek a munkámban, amilyen most vagyok. Szerintem ugyanis ez az egyetlen dolog, amit nem lehet elvenni az embertől. Csak a szüleim mást terveztek velem, miattuk nem tudott a felszínre törni. Beteges gyerek voltam, és még a tetejébe rengeteget nélkülöztem. Egy kamrában laktunk, amin se kémény, se ablak nem volt. Befagyott a víz a pohárba. Télen egyáltalán nem fűtöttünk. Még az ablak helyén is csak újságpapír volt. Ruhástul feküdtem az ágyba. A szüleim 3 éves koromba elváltak. Édesanyámmal maradtam. Én voltam a legszegényebb az osztályban. A szegénység számtalan megaláztatást, kiközösítést rótt rám – avat be Kati, akit hazánkban mindenki a tojásdíszítés királynőjeként ismer, hiszen a határainkon túl is bizonyította már hozzáértését. 2009-ben Dubajban a világ öt legjobb tojásdíszítője közé választották, Európában pedig a legjobbnak.

Az izgalom gyorsan elszállt...

„Az ország Nyuszijának" is becézett Kati azt is elmesélte, hogy külön örömmel tölti el, hogy már több televíziós műsorban is vendégül látták. – Kimondottan szeretem a sziporkázó, rögtönző műsorokat. Tegnap például a Morning show vendége voltam, de Fábry Sándor show-jában is jól éreztem magam. Jól megértettük egymást Sándorral, élveztem. Bevallom, akkor féltem, amikor a Bodri és a Miskakancsó zenekar tagjai kerestek fel, de csak a korom miatt. Az izgalom gyorsan elszállt, és elmondhatom, hogy rendkívül jól éreztem magam a zenekar tagjaival. Elképesztően rendesek, bevágódtak nálam, pedig az én szívemben tényleg csak azoknak van hely, akik ezt kiérdemlik.

BODRI és a Miskakancsó - Hímestojás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ókori írnok sírjára bukkantak Egyiptomban

A leletek között íráshoz használatos tollakat és egy bronz tintatartót is találtak. Tovább olvasom