Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Kerülendő kifejezés lett a klímaváltozás és a globális felmelegedés Floridában

Az FCIR szerint a felsorolt kifejezések kerülése nem pusztán szemantikai kérdés.
Kerülendő kifejezés lett a klímaváltozás és a globális felmelegedés a floridai környezetvédelmi hivatalnál (DEP) - jelentette az amerikai szövetségi állam oknyomozó újságírással foglalkozó központja (FCIR), amely szerint az intézmény munkatársaira nyomást gyakoroltak nemcsak az említett, hanem olyan kifejezések használatának mellőzésére is, mint a fenntarthatóság.

A központ elektronikus levelekre, a kormányhivatal korábbi és jelenlegi munkatársaira, valamint felvételekre hivatkozva számolt be arról kedden, hogy a szervezet alkalmazottai utasításba kapták: ne használják a felsorolt szavakat.

Az ügynökségnek 3200 alkalmazottja és évi 1,4 milliárd dolláros költségvetése van. Egyik korábbi munkatársa, Kristina Trotta elmondta: főnöke tavaly arra figyelmeztette, hogy kerülje az éghajlatváltozás kifejezést a megbeszéléseken. "Azt mondták, nem szabad megvitatnunk semmi olyat, ami nem alapul valós tényeken" - elevenítette fel.

Az FCIR szerint a felsorolt kifejezések kerülése nem pusztán szemantikai kérdés, mert hatással volt a hivatal által kiadott tanulmányokra, oktatási célú anyagaira és ezáltal a közérdekre is.

Florida az Egyesült Államok éghajlatváltozás által egyik leginkább fenyegetett szövetségi állama: szakemberek szerint partjainak 30 százalékát fenyegeti a tengerszint emelkedése az elkövetkező 85 évben.

Az FCIR úgy tudja, a felsorolt kifejezések használatának mellőzése - amelyet soha nem foglaltak írásba - az után vált gyakorlattá, hogy 2011-ben Rick Scott lett Florida kormányzója és Herschel Vinyardot nevezte ki az ügynökség élére. Az állam élére tavaly újra megválasztott Scott többször is azt mondta, nincs meggyőződve arról, hogy az emberiség felelős az éghajlatváltozásért, noha a tudomány ezt igazolja.

A hivatal élén már nem Vinyard áll, az FCIR értesülését azonban sem ő, sem pedig utódja, Scott Steverson nem kommentálta. Az ügynökség szóvivője e-mailen csak annyit írt, nincs ilyen irányelv - írta a Miami Herald.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendben átrepülte az Arab-tengert a napenergia hajtotta repülőgép

A napelemes jármű 16 óra alatt tette meg az 1465 kilométeres utat, amely valószínűleg… Tovább olvasom