Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

˝Kevésbé halálos˝ a mutáns madárinfluenza-vírus

A mutáns madárinfluenza-vírus "sokkal kevésbé halálos", mint korábban feltételezték - tisztázta egy új tanulmány.
Amerikai szakértők azt követően értettek egyet tanulmánya közzétételével, hogy tisztázta: a mutáns madárinfluenza-vírus "sokkal kevésbé halálos", mint korábban feltételezték - mondta Londonban újságíróknak Ron Fouchier, a vírustörzs egyik létrehozója, az ezzel kapcsolatos dolgozat szerzője.

Korábbi álláspontját felülvizsgálva az amerikai kormány tudományos és biztonsági szakértőkből álló tanácsadó testülete, az NSABB a múlt héten döntött úgy, hogy jelenlegi formájában támogatja a mutáns influenzavírusokkal kapcsolatos két tanulmány közzétételét.

Fouchier professzor a hollandiai Erasmus Egyetem Orvosi Központjának munkatársa, kutatócsoportjával genetikai módosítással létrehozott egy mutáns H5N1 vírustörzset, amely vélhetően könnyen terjedne emberek között is. Mint most elmondta, a közlemény átdolgozott változata tisztázta, hogy a mutáns vírus "sokkal kevésbé halálos", mint azt az NSABB szakértői korábban feltételezték.

"Azt mondtam, hogy az egyik legveszélyesebb vírus, és ez az igazság, mert ezek a vírusok kissé ijesztőek. Ha a levegőben is terjednének, világjárványt okozhatnának, a pandémiás influenza pedig emberek millióit ölte meg" - magyarázta Fouchier.

A tanácsadó testület egyes tagjai úgy értelmezték, hogy a kísérletben a megfertőzött vadászgörények mind elpusztultak, ez vezetett a dolgozat decemberi visszatartásához.

"Az információ benne volt az eredeti dolgozatban, de talán nem olyan egyértelműen, mint szükséges lett volna - egészítette ki a kutató. - Vírusaink aeroszolként nem ölték meg a vadászgörényeket. Ez benne volt az eredeti kéziratban, de nem volt világosan kifejtve."

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2003 óta mindössze 573 esetet regisztráltak 15 országban, ám ezek 58,6 százaléka halálos kimenetelű volt. Sokan érvelnek viszont azzal, hogy jóval több fertőzés történhetett, mint amennyiről az egészségügyi szervezet tudomást szerzett, és azok sokkal enyhébb lefolyásúak voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fényes tűzgömbök az áprilisi égbolton!

Érkezik a Lyrida-meteorraj! A tavaszi csillaghullás maximuma április 22-én hajnalban figyelhető meg. Tovább olvasom