Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Kézfogások és kategóriák kontra levegőpuszi

A mai fiataloknál már nem dívik a kézfogás: inkább „levegőpuszival" üdvözlik egymást. Vagyis amikor találkoznak, egymás arca mellé cuppantanak, a levegőbe. Ugyanígy tesznek akkor is, amikor elbúcsúznak egymástól. Ez pedig nem más, mint a kézfogás halála, mutat rá egy tanulmány.
A fiatal felnőttek egyrészt úgy gondolják, hogy a kézfogás ókori találmány – pedig nem így van, a középkorban vált szokássá –, másrészt nem tartják higiénikusnak, hogy fogdossák és rázogassák más emberek kezét. A másik oka annak, hogy a kézfogás a fiatalok szerint már kiment a divatból, hogy manapság a társadalmi érintkezés helyszíne egyre inkább a virtuális tér, nem pedig a kocsmák, a házibulik, a közös vacsorák.

A megkérdezett felnőttek 74 százaléka azt mondta: manapság sokkal ritkábban fog kezet másokkal, mint régebben. És ez a trend egyre gyorsabban terjed a fiatal népesség körében.

Egy közvélemény-kutatásban 1000 felnőttet kérdeztek meg. Míg a 25 évesnél idősebbek 69 százaléka mondta azt, hogy kezet fog a barátaival, a 25 év alattiaknak csupán 45 százaléka válaszolta ugyanezt.

A kézfogás modern alternatívája a „levegőpuszi", amit a fiatalok a sztároktól és a show-biznisz világából lestek el. Ez az üdvözlési forma arra is jó, hogy egyáltalán ne kelljen megérinteni a másikat.

A megkérdezettek kétharmada azt is bevallotta: azért nem szeret kezet fogni másokkal, mert fél, hogy összeszed valamilyen fertőzést.

A kézfogásról egyébként úgy tartják, hogy a középkorban vált divatos üdvözlési formává, amikor a fegyvert nem viselő lovagok találkoztak egymással. Szabad volt a kezük – lehetséges volt a kézfogás, ezzel pedig békeóhajukat fejezték ki. Azóta ez az üdvözlési forma univerzálisan a jó szándék kinyilvánításává vált, gondoljunk csak a világ politikai vezetőinek hosszas kézrázogatására a fotósok és operatőrök kereszttüzében!

Fotó: Daily Mail
Jimmy Carter amerikai elnök (középen) Anvar Szadat egyiptomi elnökkel (balról) és Menáhem Begin izraeli miniszterelnökkel. A politikusok szívesen pózolnak egymás kezét rázva a fotósoknak. Fotó: Daily Mail

Az egyik legemlékezetesebb világpolitikai gesztus az volt, amikor Szadat egyiptomi miniszterelnök kezet fogott Menáhem Begin izraeli miniszterelnökkel Washingtonban, a Fehér Házban 1979-ben.

A politikusokon kívül emlékezhetünk még más híressé vált gesztusokra is: például arra, amikor az angol krikettjátékos, Andrew Flintoff vigasztalásul kezet nyújtott az ausztrál Brett Lee-nek 2007-ben. Ez az egyébként Európában kevéssé ismert fotó volt sokáig a sportszerűséget leginkább kifejező felvétel, amely bejárta a világot.

A modern üdvözlési formákról dr. David Holmes, a Manchester Metropolitan University professzora készített tanulmányt. Ő úgy véli: korai lenne még temetni a kézfogást mint üdvözlési formát.

– Az ember törzsfejlődése során az érintés a családalapításhoz elengedhetetlen gesztus volt, emellett csökkentette az idegességet, a stresszt, elébe ment az erőszaknak, és hozzájárult a nézeteltérések tisztázáshoz is. A kézfogás mint rituális érintés az emberiség elterjedt és mindenki által elfogadott érintkezési formája volt – és az még ma is. A mai társadalomban is még mindig a nyilvános érintés egyik legelterjedtebb formája, és mély nyomot hagy abban, akit ilyen módon megérintenek.

A kutatásban közreműködő Vikki Brunning szerint azzal egy időben, hogy manapság egyre inkább elterjed az online kommunikáció, egyre többen irtóznak a kézfogástól mint üdvözlési formától.

Fotó: Daily Mail
Egy híressé vált gesztus a pályáról: az angol krikettjátékos, Andrew Flintoff vigasztalásul kezet nyújtott az ausztrál Brett Lee-nek. Fotó: Daily Mail

Dr. Holmes a kézfogásokat kategóriákba sorolta, amelyek alapján szerinte a kezet fogó személy jellemére is következtetni lehet.

Az egyik kategória a „kézfogás és puszi", amelyet Jonathan Ross televíziós műsorvezető is szívesen alkalmaz. Az ő esetében a két üdvözlő gesztus követi egymást. Ez olyan kapcsolatra utal két ember között, amelynek kifejezésére a kézfogás önmagában nem elég.

Dr. Holmes a második kategóriába azokat sorolja, akik karjukat maguk elé emelve belecsapnak a másik tenyerébe, mintha szkanderezni akarnának. Ez azokra jellemző szerinte, akiknek hatalmuk van, és ennek tudatában is vannak. Dominanciájukat is jelzik ezzel. Így fog kezet például Sir Alex Ferguson.

Ifjabb George Busht dr. Holmes az „örökös pumpáló" kategóriájába sorolja. Hosszadalmas kézrázogatásával a szakértő szerint megpróbálja megnyugtatni a másikat, ugyanakkor azt is igyekszik tudomására hozni ezzel a mozdulattal, hogy a másik féllel életre szóló barátságban van. Ami persze nem igaz.

A „hosszú kézfogás" elnevezés is önmagáért beszél: az érintés ebben az esetben a megszokottnál sokkal hosszabb ideig tart, és bizalmat fejez ki dr. Holmes szerint.

A „gyors szúrás" Barack Obama amerikai elnökre jellemző leginkább: gyors, formális kézfogása egyértelműen kifejezi: csupán üzleti vagy diplomáciai kapcsolatról van szó, nem többről.

A következő típus a „kézfejveregető". Ebben az esetben az egyik fél kézfogás közben a másik kezével partnere kézfejét veregeti meg joviálisan. Ez a gesztus barátságosnak tűnik, ugyanakkor rejtett üzenete az, hogy a kézveregető fél tartja dominánsnak magát. Bűnözők körében nagyon elterjedt, valamint a fegyveres testületeknél, mondja dr. Holmes, hozzátéve: talán azért éppen ezekben a körökben, mert ott mindig tudomására kell hozni a másik félnek, hogy ki az erősebb, ki a főnök.

Az utolsó kategória a „döglött hal", amikor a kezet nyújtó fél épp csak az ujjait „adja" a kézfogáshoz, a tenyerek nem simulnak össze. Ez a fajta kézfogás az undor, a nemtetszés kifejezése is egyben.

Olvasóink írták

 • 2. Hmmm... 2010. február 02. 08:43
  „Szerintem a kezfogas el ma is ferfiak kozott. Nok inkabb csak bolintanak es mosolyognak egymasra. Munkakorben, hivatalos talalkozasnal pedig meg mindig a kezfogas uralkodik nok es ferfiak kozt egyarant. En nem nagyon latom, hogy ferfiak puszilgatnak egymast, csak az oroszok!!! A legbatrabb es legbizalmasabb ferfiui udvozles a vallon at oleles es hatbaveregetes. Szoval nem kell felni, ez a szep tracio / a kezfogas / el meg!”
 • 1. Cactus 2010. február 01. 12:24
  „én a kézfogást párolom, mintsem a puszit*...sőt...csak azoknak adok puszit, akik a legközelebb állnak hozzám

  míg sulis voltam, akkor minden reggel kezetfogtunk fiúosztálytársakkal és más haverokkal reggel és nap végén

  ugyan ez megy férficsaládtagoknál

  de ez is csak a férfiak között dívik inkább sztm...bár anno 1-2 csaj is kezet fogott velünk (igaz csak brahiból)

  (* régen még csak 2t adtak egymásnak, de manapság - főleg a fiatalabb lányok közt - a 3, egyes elvetemülteknél a 4 is divat ... (amit rühellek) ...)

  ... ja és észrevettétek, h különböző nemzeteknél milyenek a pusziadási formák...baljobb, jobbbal, csak bal, csak jobb :P

  ...és a "döglött hal" kategóriát én másképp értelmezem :/...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hangyák magányosan halnak meg

A halálosan beteg hangyák önként hagyják el bolyt, ezen kívül kerülik a többi dolgozóval való… Tovább olvasom