Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kiállították az egyik legrégibb Krisztus-ábrázolást

A 4. századból származó üveg paténára metszett képen Jézust szokatlan módon ábrázolták.
Az egyik legrégibb Krisztus-ábrázolást állították ki Spanyolországban: a 4. századból származó üveg paténára, vagyis ostyatálra metszett képen Jézust szokatlan módon, rövid hajjal, sima arccal, tógába öltözve ábrázolták.

A paténát áldozáskor használták, a megszentelt ostyát nyújtotta oda rajta a pap az áldozóknak. A ritka régiség október 1-jétől a linaresi régészeti múzeumban látható.

A paténa restaurálása három évig tartott, egy régészcsoport töredékről töredékre rakosgatta össze. A lelet Dél-Spanyolországban, a castulói ibér-római kori ásatáson került elő egy vallási célokra használt épület romjai alól.

"Júliusban, a metszet legnagyobb darabjainak feltárásakor tudtuk csak jobban szemügyre venni a paténát díszítő motívumot, és akkor jöttünk rá, milyen kivételes régészeti leletről van szó" - mondta Marcelo Castro, a projekt vezetője.

A darabok összeillesztésével egy 22 centiméteres átmérőjű, mintegy 4 centiméter vastag üveg paténát kaptak, melyet 80 százalékban lehetett rekonstruálni - mondta a régész.

A paténa felszínébe három, dicsfény övezte alakot metszettek: középen a szakáll nélküli, rövid hajú Jézus egyik kezében nagy keresztet tart, a másikban bibliát. A másik két férfi a kutatók szerint Péter és Pál apostol lehet.

A metszet archaikus stílusa olyan korszakot idéz, amikor a keresztény képek még igen ritkák voltak. "Később a keresztény tradíció elhagyta ezt a stílust, másképp szerette Krisztust ábrázolni, ám ez a paténa még a felekezet történetének hajnalán született. A vallást Constantinus római császár engedélyezte 313-ban" - magyarázta Castro.

A paténát üvegből készítették, a későbbi időkben már nemesfém ostyatálakat alkottak. Miután a régi üvegekhez értő szakemberekkel konzultáltak, arra következtettek, hogy a paténát Rómában vagy Ostiában készítették, ott működtek akkoriban üvegművesek - tette hozzá a projektvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztrál segítséggel fogják keresni Cook kapitány hajóját

A víz alatti régészettel foglalkozó Kathy Abbass szerint a híres hajó maradványai a Rhode Island-i… Tovább olvasom