Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Kiállították Van Gogh fülének a festő genetikai anyagát tartalmazó másolatát

Vincent van Gogh fülének az impresszionista festő genetikai anyagát is tartalmazó másolatát állították ki egy német múzeumban.
Van Gogh 1888-ban a dél-franciaországi Arles-ba ment, ahol 190 merész színezésű képet alkotott; itteni, sárgára festett bérelt háza a fontos dolgok és a boldogság jelképévé vált számára. Ekkor készültek legismertebb művei: a Gauguin karosszéke, a Napraforgók, a Vincent háza Arles-ban, a Roulin postás és a Virágzó fák.

Barátja, Paul Gauguin követte őt, sokáig együtt festettek, szórakoztak, de pár hónap múlva összekülönböztek: Van Gogh ugyanis sokat szenvedett Gauguin szerinte fölényeskedő, lekezelő modorától, ugyanakkor attól is rettegett, hogy barátja elutazik. Feltehetően ez a félelem robbantotta ki 1888. december 23-án azt a vitát, amelyben van Gogh pengével támadt barátjára, majd levágta saját bal fülét. A levágott testrészt megmosta, és egy prostituáltnak küldte el a következő szavakkal: "Őrizze meg jól ezt a tárgyat". Újabb feltevések szerint azonban elképzelhető, hogy a fület dulakodás közben Gauguin vágta le.

Vincent Van Gogh holland festőművész levágott fülének háromdimenziós nyomtatással elkészített mása a Médiatechnológiai és Művészeti Központban (ZKM), Karlsruhében június 5-én. Fotó: MTI/EPA/Uli Deck
Vincent Van Gogh holland festőművész levágott fülének háromdimenziós nyomtatással elkészített mása a Médiatechnológiai és Művészeti Központban (ZKM), Karlsruhében június 5-én.
Fotó: MTI/EPA/Uli Deck

A karlsruhei Zentrum für Kunst und Medientechnologie szerint a most kiállított másolat egy Vincent van Gogh fivére, Theo ükunokájától származó mintákból növesztett, élő sejteket tartalmazó fül. Lieuwe és Vincent van Gogh génjei 1/16-od részben azonosak, és közös az Y kromoszómájuk is.

A fület megalkotó Diemut Strebe elmondta, hogy a kiállítási tárgyban a tudományt és a művészetet akarta ötvözni.

A fület a művészt tervei szerint jövőre New Yorkban is kiállítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonja tanulmányát a kutatása manipulálásával megvádolt japán őssejtkutató

Az úttörőjellegű őssejtkutatási eredményeinek manipulálásával megvádolt japán kutató, Obokata Haruko belegyezett abba, hogy visszavonja érintett tanulmányát. Tovább olvasom