Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Kisbolygóbányászat segítheti az emberiség ˝kirajzását˝

Mindaddig csupán vendégek leszünk a világűrben, amíg meg nem tanuljuk, hogy miként hasznosítsuk kincseit - mondta Rick Tumlinson, a Deep Space cég elnöke.
Az aszteroidák nyersanyagvagyonának és vízkészleteinek kiaknázása segítheti az emberiség "kirajzását" a világűrbe - állítja a Deep Space Industries Inc. nevű amerikai cég, amely a kisbolygókon folytatandó bányászat céljából alakult.

"Mindaddig csupán vendégek leszünk a világűrben, amíg meg nem tanuljuk, hogy miként hasznosítsuk kincseit. A Deep Space (Mély Űr) feladata e források felkutatása, kiaknázása és feldolgozása civilizációnk megmentése érdekében, és azért, hogy segítsük az emberiség terjeszkedését a világűrben" - fogalmazott Rick Tumlinson, a cég elnöke.

A Deep Space a második aszteroidabányászatra szakosodott amerikai vállalkozás a Planetary Resources után, amely 2012 áprilisában alakult - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A cég tervei szerint már 2015-ben útnak indíthatják a kis terepkutató űreszközökből álló flottát. A mindössze 25 kilogrammos Firefly-ok (Szentjánosbogarak) az olcsó CubeSat műholdak szabványa szerint készülnek. Ugyancsak alacsonyra tervezik az űrbe juttatásuk költségét, hiszen nagy kommunikációs műholdakkal együtt állítják pályára a hordozórakéták.

"Minden eddiginél kisebb, olcsóbb és gyorsabb űreszközöket állíthatunk elő. Egy teljes Firefly-flottát indítunk útnak, amely megvizsgálná a Föld közelébe kerülő összes égitestet" - mondta Rick Tumlinson.

A Flirefly-flotta "kikövezi az utat" a 32 kilogrammos Szitakötőknek, a Dragonfly-űrhajóknak, amelyeket 2016 elejétől bocsáthatnak fel és amelyek képesek az aszteroidákon begyűjtött mintákat eljuttatni a Földre. A Szitakötők küldetése 2-4 éven át tart - a minták segítségével a cég kijelölheti a bányászati szempontból legkecsegtetőbb célpontokat, a többit pedig kutatóknak és gyűjtőknek értékesítik.

A Deep Space végső célja az aszteroidák nyersanyagvagyonának kinyerése és hasznosítása. A tervek szerint tíz éven belül megkezdődhet a bányászat - kezdetben a nyersanyagokat műholdak, később kozmikus napelemek építésére használják fel.

A cég szeretné kinyerni a kisbolygók vízkészletét is, amelyből az űrhajók legfőbb üzemanyaga, hidrogén és oxigén állítható elő. Ez kozmikus "üzemanyagtöltő-állomások" létesítését tenné lehetővé, ahol "tankolhatnának" a műholdak és űrhajók.

Olvasóink írták

  • 2. Jozsoci 2013. január 24. 03:02
    „Meg költözünk a Marsa is. Igaz, hogy mínusz 70 fok van, de majd jól felöltözünk.”
  • 1. klj-54 2013. január 23. 20:09
    „Közben a kiszuperált metrókat és hajókat elsüllyesztik, ahelyett, hogy nyersanyagként hasznosítanák!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veseszövetet állítottak japán tudósok

A Kiotói Egyetem tudósainak a világon elsőként sikerült veseszövetet előállítaniuk indukált… Tovább olvasom