Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Kitört a vulkán, új sziget jelent meg a Vörös-tengeren

Egy vízalatti vulkánkitörés nyomán keletkező új szigetet észlelt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Vörös-tengeren, Jemen partjaitól nyugatra.
A helyi halászok harmincméteres magasságba felcsapó lávaoszlopokat észleltek december 19-én a Jemen partjaitól nyugatra fekvő Zubair-szigetcsoport közelében.

A NASA Terra és Aqua megfigyelő műholdjának MODIS nevű - közepes felbontású képalkotó spektroradiométeres - műszere pedig füstcsóvákat észlelt ugyanezen a területen december 20-án és 22-én. Ezzel párhuzamosan az űrkutatási hivatal Aura nevű műholdjának ózon megfigyelő műszere (OMI) megemelkedett kén-dioxid szintet mért a térségben, amely szintén megerősítette a vulkanikus tevékenység tényét.
A december 23-ai felvételek szerint azonban többről van szó, mint egy vulkánkitörésről.

Az űrkutatási hivatal EO-1 földmegfigyelő műholdjának nagyfelbontású, valódi színű felvétele szerint egy feltehetőleg vulkanikus hamu és vízpára alkotta füstcsóva emelkedik fel arról a szigetről, amely a korábban "sértetlen" vízfelszínen terül el.

A nagyjából északnyugat-délkeleti irányban húzódó Zubair-szigetcsoport tagjai egy vulkáni pajzsból emelkednek ki. Ez a régió a vörös-tengeri hasadék része, ahol az afrikai és az arab kőzetlemez elválik egymástól, rendszeresen új óceáni kérget képezve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embert küld a Holdra Kína

A Holdra szállásra az ázsiai ország egy három lépésből álló projekttel fog felkészülni. Tovább olvasom