Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Kivetetnék a rasszista részeket az Isteni színjátékból

Vita robbant ki Olaszországban, miután többen azzal a követeléssel álltak elő, hogy töröljék a tantervből Dante műve, az Isteni színjáték "rasszistának" és "antiszemitának" ítélt részeit.
Az ország vezető sajtóorgánumaiban tudósok és közírók adtak hangot a javaslat elleni tiltakozásuknak. Szerintük az Isteni színjáték egyes passzusainak elhagyása olyan lenne, mintha a Sixtusi-kápolna freskójának néhány alakjára alsónadrágot húznának, Botticelli Vénusza pedig bikinit kapna - olvasható az Avvenire című katolikus lapban.

Azt, hogy ne tanítsák az Isteni színjáték egyes részeit, a Gherush92 nevű emberi jogi szervezet követelte. Az ENSZ-tanácsadóként is tevékenykedő csoport szerint a XIV. század első feléből származó verses mű néhány éneke rasszista és antiszemita, emellett iszlámellenes sztereotípiákat sorakoztat fel. Ezeket a részeket nehéz megérteni, és csak ritkán sikerül helyesen értelmezni őket. Amennyiben mégis tovább tanítják a kifogásolt sorokat, legalább biztosítani kell, hogy körültekintően kezeljék őket - érvelnek.

Nem tetszik a szervezetnek többek közt a 34. ének, amelyben Dante a pokol legmélyebb pontját írja le. Itt van a Jézust eláruló Iskariót, azaz Júdás, valamint Caesar gyilkosai, Cassius és Brutus. Júdás sorsa folyamatos gyötrelem. Némileg "feljebb", a pokol kilencedik bugyrába küldte az író Mohamed prófétát és vejét, Alit, akiknek végtagjait egy ördög szakadatlan levágja és mély sebeket ejt rajtuk.

Olvasóink írták

  • 3. Mozimasiniszta 2012. március 15. 08:18
    „szégyenlik a saját múltjukat (és jelenüket) annyira , hogy kitöröltetnék még az irodalomból is ? a fejekből nem lehet !!”
  • 2. magyarock1 2012. március 14. 12:01
    „Agyrém amit ezek művelnek.”
  • 1. t680822g 2012. március 14. 11:46
    „Ilyen nagy hatalom a hitelpénz, meg a nemzetközi zsidóság? Azért ez megalázó az olaszokra... (másokra is).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A patkányok az emberhez hasonlóan hozzák meg döntéseiket

Eddig is tudtuk, hogy a patkányok okosak, amerikai kutatók azonban egy tesztsorozattal most azt is… Tovább olvasom