Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Kódolt ókori üzeneteket találtak egy 2000 éves fürdő falain

A Jeruzsálemben lévő titokzatos feliratokat véletlenül fedezték fel.
Titokzatos, kódolt ókori üzeneteket találtak az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei egy nemrég feltárt kétezer éves rituális fürdő falain Jeruzsálemben.

Véletlenül fedezték fel a feliratokat két hónappal ezelőtt, amikor egy óvoda építésének megkezdése előtt rutin régészeti feltárást végeztek a Jeruzsálem déli részén található Arnona elnevezésű környéken - közölte szerdán a hatóság.

Az ásatás eredményeként bukkantak rá a Kr.u. első századra datálható nagyméretű rituális fürdőre - héber nevén mikvére - egy földalatti barlangban. A fürdőrészbe egy mindkét oldalán padokkal kirakott előcsarnok vezetett, az épület mellett a régészek egy szőlőprést is feltártak.

"A mikve falait számos falfestménnyel és felirattal díszítették, amelyeket sárral, korommal és véséssel írtak fel" - olvasható a hatóság közleményében. A feliratokat a második templom időszakára (Kr.e. 530-Kr.u. 70) jellemző módon arámiul, de héber folyóírással rögzítették.

1
Titokzatos feliratokat találtak egy kétezer éves fürdő falain Izraelben.

A falakon található szimbólumok között található csónak, pálmafa, különböző növényfajok és feltehetően egy zsidó rituális gyertyatartó, azaz menóra ábrázolása is. A kutatók szerint ezek gyakori elemek voltak az időszak vizuális művészetében.

Royee Greenwald és Alexander Wiegmann, az ásatások vezetői elmondták, hogy a feliratok értelme egyelőre rejtély, feltételezések szerint néhány felirat esetleg személynevekre utalhat.

A tudósok szerint a feltehetően menórát ábrázoló rajz kivételes, hiszen ebben az időben többnyire tartózkodtak a jeruzsálemi templomban található szakrális tárgy ábrázolásától. Hozzátették, hogy a szimbólumokat világi, valamint vallásos, mély spiritualitásról tanúskodó ábrázolásokként is lehet értelmezni.

A régészek véleménye szerint a helyszínről eltávolított festmények jelenleg rendkívül kényesek, és könnyen károsodhatnak, ha levegőnek teszik ki őket. A látványos művészeti emlékeket később nyilvános kiállításon akarják bemutatni, ám előbb megőrzésüket szolgáló eljárásoknak vetik alá a régészeti hatóság laboratóriumaiban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Por kavarog a Csurjumov-Geraszimenko felszínén

Az üstökös 186 millió kilométerre közelíti meg a Napot, ez kicsivel több, mint a Föld és a Nap távolsága. Tovább olvasom