Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

˝Köpködő˝ csillagot kapott lencsevégre az amerikai Chandra űrteleszkóp

"Köpködő" csillagot kapott lencsevégre az amerikai röntgencsillagászati műhold, a Chandra űrteleszkóp: a kilövellt anyag csaknem a fény sebességével távolodik a világűrben.
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA űrteleszkópja által készített felvételek a Vitorla (Vela) csillagképben, ezer fényévnyire lévő Vela-pulzárt, egy gyorsan forgó neutroncsillagot (nagy mennyiségű szabad neutront tartalmazó maradványcsillagot) örökítettek meg - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A szupertömör maradványcsillag átmérője mindössze 19 kilométer, másodpercenként 11 fordulatot tesz, és eközben jeteket (kifúvásokat) bocsát ki - a részecskefolyam a fény sebességének 70 százalékával távolodik a pulzártól. A jetek igen hosszúak, 0,7 fényévnyire húzódnak el.
"A Vela-pulzár úgy viselkedik, mint egy kerti öntözőgép, azzal a különbséggel, hogy víz helyett részecskéket +köpköd+, amelyek rendkívüli sebességgel távolodnak" - hangsúlyozta Martin Durant, a Torontói Egyetem kutatója.


A pulzár által kibocsátott jetek nagymértékben hasonlítanak a galaxisok központjában "terpeszkedő" szupermasszív fekete lyukak által kibocsátott kifúvásokhoz. Ám mivel a Vela kifúvásai kisebbek, mint a fekete lyukaké, gyorsabban változnak, ráadásul közelebb is vannak a Földhöz, könnyebb tanulmányozni őket.

A Chandra felvételei arról is tanúskodnak, hogy a pulzár forgás közben lassan "imbolyog". A kutatók emiatt nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy a neutroncsillag alakja némiképp eltorzult, elveszítette tökéletesen szferikus alakját, és ez okozza az "imbolygást".

"A tökéletes gömbtől való eltérés igen parányi lehet, de mivel a neutroncsillagok rendkívül tömörek, a legkisebb torzulásnak is komoly következményei lehetnek" - magyarázta Oleg Kargalcev, a George Washington Egyetem kutatója.

Amennyiben a torzulás ténye beigazolódik, a Vela-pulzár lesz az első ismert neutroncsillag, amely elveszítette tökéletes gömbalakját. A másik feltevés szerint a pulzár mágneses tere, nem pedig az alakja okozza a szupergyors jetek fura formáját.

A megfigyeléseket ismertető tanulmány a The Astrophysical Journal című folyóiratban jelent meg.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2013. január 16. 16:03
    „Nem tudom miért ír olyan a csillagászatól aki be van oltva ellene?
    Akit a téma érdekel az tudja, hogy miről van szó.
    A cikk írójának egy link, hátha tanul belőle:http://cosmo.supernova.hu/1024.htm”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dante pokoli utazásáról szól Dan Brown új regénye

A könyv főhőse az író korábbi regényeiből megismert Robert Langdon lesz, a Harvard… Tovább olvasom