Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Közösségi finanszírozással küldenének robotszondát a Holdra

A szervezők nemcsak a kezdéshez szükséges 600 ezer fontot, hanem a projekt végső megvalósításához szükséges 500 millió fontot is hasonló módszerrel szeretnék előteremteni a jövőben.
Közösségi finanszírozás segítségével küldene robotszondát a Holdra egy brit űrvállalkozás.

A projektbe befektető magánszemélyek miközben segíthetnék a tudósok munkáját egy holdbázis létrehozásához alkalmas terület megtalálásában, saját digitális emléküket is eljuttathatnák az égitest felszínére. A Lunar Mission One kezdeményezés szerdán indította útjára azt a weboldalt, ahol bárki felajánlhat adományokat a projekt javára.

A szervezők egy hónap alatt 600 ezer fontot (mintegy 228 millió forintot) szeretnének összegyűjteni, ebből szerda délutánra 98 ezer font (37 millió forint) jött össze a Kickstarter portál adatai szerint.

A legkisebb adomány 1 font (380 forint) lehet, azonban ha valaki legalább 60 fonttal támogatja a projektet, akkor a misszió megvalósulása esetén a szonda a személyes digitális üzeneteit, képeit és videóit is elviszi a Holdra. Emellett a landoló modulban helyet kapnának olyan kapszulák is, amelyek az adakozók DNS-ét hordozó hajtincseket tartalmaznák.

A szervezők nemcsak a kezdéshez szükséges 600 ezer fontot, hanem a projekt végső megvalósításához szükséges 500 millió fontot (190 milliárd forint) is hasonló módszerrel szeretnék előteremteni a jövőben. A világ kormányai egyre terhesebbnek érzik az űrkutatás támogatását, amely pusztán az emberi tudás bővítésére alkalmas, és nem jár kereskedelmi haszonnal - mondta el a kezdeményezés alapítója, David Iron, aki korábban a brit királyi légierőnél szolgált.

A kezdeményezést tudósok és mérnökök indították útjára, akiket a Londoni Egyetem és a Brian Cox tudományos tévétársaság is támogat. A projekt célja tíz éven belül eljuttatni egy modult a Hold eddig sosem érintett déli sarkára.

A robotszonda amellett, hogy mélyebbre fúrna az égitest felszínébe mint bármelyik korábbi holdmisszió, alkalmas helyet is kereshetne egy jövőbeli holdbázis számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az óegyiptomi sírépítőknek fizetett betegszabadság járt

Az írásos dokumentumok tanúsága szerint a munkásoknak járt a fizetett betegszabadság és az ingyenes… Tovább olvasom