Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Krokodiltámadás áldozata lehetett az Erdélyben talált pteroszaurusz

A repülő őshüllő maradványait a Sebes folyó medrében, Lámkerék közelében találták meg.
Vélhetően krokodiltámadás áldozata lett 68 millió évvel ezelőtt az a repülő őshüllő, melynek maradványait a Sebes folyó medrében, Lámkerék (Lancram) közelében találták meg - mondta el szerda este egy kolozsvári sajtótájékoztatón Vremir Mátyás kolozsvári paleontológus-geológus, a lelet megtalálója.

Vremir Mátyás az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) székházában mutatta meg a sajtónak azokat a csontdarabokat, amelyek alapján a brit Southamptoni Egyetem és a Rio de Janeiró-i Nemzeti Múzeum szakembereivel közösen az új pteroszauruszfajt bemutató tudományos dolgozatot írta.

Az Eurazhdarcho langendorfensis nevű új fajról a PLoS One című tudományos folyóiratban számoltak be január 30-án a kutatók. A most felfedezett faj nevét az ezzel rokonítható faj, az ázsiai azhdarcho nevéből és a lelet helyszínéből (a szászok által alapított Lámkerék német neve Langendorf) rakták össze a kutatók. A kutató szerint a repülő őshüllő a szárnyainak háromméteres fesztávolsága ellenére tízkilósnál könnyebb lehetett és feltehetőleg mindenevő volt.

Pteroszaurusz.
Pteroszaurusz.

Vremir Mátyás elmondta, a Sebes folyó üledékében dinoszauruszok, teknősök és kisemlősök maradványait találták meg ugyanebből a korból. A csontokon látható harapásnyomok alapján valószínűsítette, hogy valamennyi állat krokodilok marcangolásának esett áldozatául. Csontjaik pedig azért maradtak meg, mert röviddel az elpusztulásuk után az üledékbe kerültek.

Ugyanezen a helyen találták meg a két évvel ezelőtt bemutatott Balaur bondoc (zömök sárkány) maradványait is, melyeket szintén az EME-nél őriznek. Vremir Mátyás szerint várható, hogy ugyanebből a leletanyagból további felfedezéseket jelentenek be az elkövetkező években. A most bemutatott őshüllő csontjainak a preparálása, az új faj tudományos leírása közel négy évig tartott.

Sipos Gábor, az EME elnöke az MTI-nek elmondta, az ilyen felfedezések azt tudatosíthatják, hogy az erdélyi magyar tudományos akadémia szerepét betöltő Erdélyi Múzeum Egyesületben nemcsak történészek, nyelvészek végeznek tudományos munkát, a természettudományi szakosztály munkája hasonlóan fontos és színvonalas.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött Pompei restaurálása

A Dioszkuroszok-háza és az alagsori boltíves folyosójáról ismert domus születik elsőként újjá… Tovább olvasom