Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Kutatók: Boldogtalanabbak az alacsonyabb IQ-jú emberek

A University College London kutatói egy angliai felmérés, a felnőttek pszichiátriai állapotát vizsgáló APMS adatait elemezték.
Az intelligencia, pontosabban a mérőszámának tekintett IQ (intelligenciahányados) és a boldogság közti kapcsolatot keresve brit kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy boldogtalanabbak az alacsonyabb IQ-jú emberek.

A 6870 ember adatainak elemzésével készült tanulmány szerzői ugyanakkor rámutatnak, hogy az alacsonyabb intelligencia gyakran jár együtt kisebb bevétellel és gyengébb mentális egészséggel, amelyek ugyancsak hozzájárulnak a boldogtalansághoz, és a korai segítő programok sokat javíthatnak a felnőttkori esélyeken.

A University College London kutatói egy angliai felmérés, a felnőttek pszichiátriai állapotát vizsgáló APMS adatait elemezték. A felmérésbe bevont embereknek mérték szóbeli IQ-jukat, és olyan kérdésekre is kértek tőlük választ, hogy "mindent összevetve hogy érezte magát a napokban?".

A "nagyon boldogan" választ a legtöbben a 120 és 129 közötti IQ-jú emberek adták, e csoport 43 százaléka mondta, hogy nagyon boldog volt. A legkevésbé elégedettek a 70 és 79 közötti IQ-jú emberek voltak, közülük 12 százalék adta a "nem túl boldogan" választ.

"Az (IQ-)skála normálisnak számító részének alsó határán lévő emberek nagyobb valószínűséggel tartják magukról, hogy nem boldogok" - idézte Angela Hassiotis, a kutatók egyikének összegzését a BBC hírportálja.

Hassiotis hangoztatta: bizonyítékok vannak arra, hogy amennyiben a rossz szociális háttérrel rendelkező gyerekek megfelelő támogatást kapnak, akkor nemcsak az IQ-juk lesz felnőttként magasabb, hanem az jóllétükre is hatással van és életlehetőségeik is szélesednek. A kutatók úgy vélik, hogy az ilyen beavatkozások költségesek ugyan, ám megtérülnek abban, hogy az érintettek kevésbé szorulnak felnőttként állami támogatásra, valamint jobb lesz mentális és fizikai egészségük is.

A tanulmányt a Psychological Medicine című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

Olvasóink írták

 • 7. macs 2012. szeptember 27. 10:59
  „"amennyiben a rossz szociális háttérrel rendelkező gyerekek megfelelő támogatást kapnak, akkor nemcsak az IQ-juk lesz felnőttként magasabb, hanem az jóllétükre is hatással van és életlehetőségeik is szélesednek."
  Na, ezen a mondaton nagyon el kéne gondolkozni!”
 • 6. theseus 2012. szeptember 27. 08:24
  „2. kontrapista 2012.09.26. 20:20

  A "lelki szegény" nem azonos a "szegénnyel". Az IQ megint más, az az értelmi képességeket mutatja.
  Az eredmény nem meglepő, hiszen magasabb IQ-val nyilván könnyebb boldogulni.
  Az is tanulságos a cikkben, hogy az IQ fejleszthető. Ezen néhány kommentelő is elgondolkodhatna.”
 • 5. nobody13 2012. szeptember 27. 08:13
  „Sajnos Kumisszal kell egyetértenem. Minél intelligensebb egy ember, annál jobban felfogja, mi folyik szűk illetve bővebb környezetében, illetve globálisan. Minél jobban átlátja, annál boldogtalanabb. A műveltség nem feltétlenül függ az IQ-tól, az IQ sok tényező együttes eredménye. A zsíros, jól fizető állások betöltéséhez (illetve meggazdagodáshoz) ma már nem feltétlenül kell intelligencia, sok egyéb tulajdonság sokkal hasznosabb. Sőt, terjedő tendencia, hogy kivéve a tudományos területeket, a munkaadók inkább szerényebb képességű embereket vesznek fel egy adott állásra, mert ők kevésbé valószínű, hogy esetleg "kavarnak", vagy szót emelnek egy-egy méltánytalanság esetén. Kíváncsi lennék, mi lenne az eredmény, ha az említett brit tudósok összefogdosnának egy csomó 120 fölötti IQ-val rendelkező állástalan, bizonytalan egzisztenciával bíró, esetleg régóta nélkülöző embert, és őket kérdeznék meg, mennyire boldogok...”
 • 4. kumisz 2012. szeptember 26. 20:36
  „Ezek a Brit kutatók megint <moderálva>va okosak! Szerintem meg a hülyék a boldogabbak, mert nem gondolkodnak!”
 • 3. aquila0126 2012. szeptember 26. 20:36
  „Tehát ha intelligensnek akarsz látszani színlelj jókedvet. Ezek szerint, ebben az országban az emberek többségének alacsony az intelligenciahányadosa !”
 • 2. kontrapista 2012. szeptember 26. 20:20
  „Ezt már Jézus Krisztus is megmondta : Boldogok a (lelki ) szegények. mert övéké a Mennyek országa !”
 • 1. Queenmargareth 2012. szeptember 26. 19:42
  „..nem értem:))))))))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben a Nemzetközi Űrállomás!

Lehet, hogy módosítania kell a Nemzetközi Űrállomás pályáját, amelyet egy szétesett orosz kémműhold… Tovább olvasom