Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Kutyasétáltatás közben bukkantak tízmillió dolláros aranykincsre

Az 1427 darab érme csaknem mindegyike az 1847 és 1894 közötti időszakból származik, valószínűleg sohasem kerültek forgalomba.
Tízmillió dollár (több mint kétmilliárd forint) értékű, ritka aranyérmékből álló kincsre bukkant egy kaliforniai házaspár, miközben kutyát sétáltatott a birtokán.

Az 1427 darab érme csaknem mindegyike az 1847 és 1894 közötti időszakból származik, ráadásul kitűnő állapotban maradtak fenn, valószínűleg sohasem kerültek forgalomba - közölte a leletet hitelesítő Santa Ana-i szakértői szolgálat társalapítója, David Hall.

Kutyasétáltatás közben bukkantak tízmillió dolláros aranykincsre. Fotó: MTI/AP/Reed Saxon (galéria)

Az aranypénzek értéke ugyan legfeljebb 27 ezer dollárra rúgna, ám vannak köztük olyan ritkaságok, amelyek ára egyenként elérheti a közel egymillió dollárt. Az 5, 10 és 20 dollár névértékű pénzérmék szinte mindegyikét San Franciscóban verték.

"Olyan, mintha egy fazék aranyat találtak volna a szivárvány alatt" - mondta Don Kagin, a leletet felfedező házaspárt képviselő numizmatikus.

A házaspárról csak annyit árult el, hogy középkorúak, hosszú évek óta élnek a vidéki birtokon, ahol tavaly tavasszal a kincset találták, és sejtelmük sincs arról, hogy miként került oda.

Kutyasétáltatás közben bukkantak tízmillió dolláros aranykincsre. Fotó: MTI/AP/Reed Saxon (galéria)

Az asszony kutyasétáltatás közben látott meg egy földből kicsit kiálló rozsdás ládát egy ösvény közelében, amelyen gyakran vezetett az útjuk. Odament, hogy megszemlélje, így fedezték fel a kincset.

Kagin hozzáfűzte: a pár azért kíván névtelenségbe burkolózni, mert attól tartanak, hogy megrohanják földjüket a fémdetektorokkal felszerelt modern kincskeresők. Emellett megszokott életstílusukat is féltik, és azt sem akarják, hogy ezentúl másként nézzen rájuk a környezetük.

Az érmék zömét az Amazonon akarják áruba bocsátani, a befolyó összeget saját számláik kifizetésére fordítják, emellett csöndben a helyi jótékonysági szervezeteket támogatják belőle.

Kutyasétáltatás közben bukkantak tízmillió dolláros aranykincsre. Fotó: MTI/AP/Reed Saxon (galéria)

Eladás előtt azonban a csütörtökön kezdődő atlantai numizmatikai kiállításon bemutatnak néhány darabot.

Kagin szerint könnyen meglehet, hogy ehhez hasonló jelentőségű érmekincset még sohasem találtak korábban az Egyesült Államokban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritka 16. századi koreai festményeket találtak Hawaiion

Az egyik festmény értéke abban rejlik, hogy mindössze néhány évvel a Koreai-félsziget elleni 1592 és… Tovább olvasom