Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Lefagyasztanak egy brit showmant

Simon Cowell, a Megasztárhoz hasonló tehetségkutatók angol "királya" nemrég bejelentette, hogy halála után mélyfagyasztással őriztetné meg testét, hátha az utókor tudósai fel tudják majd éleszteni. Megéri a pénzt ez a vágyálom?
Már eddig is emberek százait fagyasztották le világszerte, és újabb 1000 jelentkezett arra, hogy haláluk után ily módon őriztessék meg testüket. A költség 20 ezer és 120 ezer font között mozog azért, hogy évtizedekig, netalán évszázadokig tartósítsák őket, míg a tudomány előáll egy olyan módszerrel, amivel folytathatnák életüket.

Még a hirtelen halál sem gond: a szakemberek, amilyen gyorsan csak lehet, megérkeznek egy hűtőberendezéssel, egy szív- és tüdőgéppel, amik tartósító anyagokat pumpálnak a szervezetbe. A testet hirtelen, drasztikusan lehűtik, aztán, többnyire, az USA-ba szállítják. De megéri-e anyagilag ez a bizonytalan kimenetelű befektetés? Nem járna-e jobban, akár a híres producer is, ha halhatatlanságát inkább szoborral vagy festménnyel biztosítaná?

Évszázadok óta álmodoztak az emberek a fent vázolt lehetőségről. Az ötletet először a politikus és polihisztor Benjamin Franklin vetette fel 1773-ban, ám a tudósok először csak az 1960-as években kezdtek halottakat folyékony nitrogénnel lefagyasztani abban a reményben, hogy később fel tudják majd őket éleszteni. Számos intézményt létesítettek erre a célra, köztük a legnagyobb az michigani, amelyben először 1972-ben alkalmazták a metódust egy élettan professzoron.

Nem is a fagyasztással van a baj, ezt viszonylag könnyen megoldják, a kihívás inkább az újjáélesztésben rejlik. Egyrészt mert a folyékony nitrogén nagy kárt tud okozni, hiszen ha szervezetünk víztartalma jégkristály formát ölt, az szétfeszítheti a sejtfalakat. A tudósok szerint ma már olyan anyagokat használnak fel, amik megakadályozzák a kristályosodást. De ha még ezt ki is pipálják, hogyan térhetne vissza a páciens az életbe?

Simon Cowell nem sajnálja a pénzt a halhatatlanságért. Fotó: Daily Mail
Simon Cowell nem sajnálja a pénzt a halhatatlanságért.
Fotó: Daily Mail

Hiszen nemcsak hogy épségben kell kifagyasztani, de azonnal meg is kell gyógyítani a delikvenst. Itt jön be a jövő technológiájába vetett hit. A tudósok azzal érvelnek, hogy jelenleg annyira keveset tudunk a halálról és az elméről, hogy egyáltalán nem kizárt valamilyen forradalmi "találmány", ami működhetne. Az agyat megőrizve tulajdonosának személyisége, emlékei is megmaradhatnak.

Dr. Kurzweil, a NASA és a Google által alapított Futurológia Iskola feje szerint közel az idő, hogy az emberek a genetika, a számítástechnika és a nanotechnológia révén gyakorlatilag halhatatlanak legyenek. Hiszen, ha az agyban tárolt adatok csupán elektrokémiai üzenetek (és nincs egy "megfoghatatlan lélek" bennünk), akkor azok lehívhatóak, és akár egy másik, egészséges szervbe is betáplálhatóak. Ezért ajánlják sokan csupán a fej lefagyasztását. Kurzweil úgy gondolja, a 2040-es évekre valósággá válhat a feléledés.

Amikor az agyat kiolvasztják, a tervek szerint a benne lévő információkat egy számítógépre töltik, aztán vagy az eredeti testet javítják meg vagy egy másik, akár mesterséges testet készítenek fel az adatátvitelre. Aztán, akár egy Frankenstein-filmben, felélesztik az erre vállalkozót.

Nonszensz sci-finek hangzik, ugye? Talán az is. A problémák a triviális, testi problémákon át a filozófiai, a személyiséggel kapcsolatos aggályokig terjednek. Persze, a multimilliomos Mr. Cowellnek megér egy próbát. Amikor aztán a híresség egy vacsorán felvezette Gordon Brown angol miniszterelnöknek az ötletet, ő így reagált: "Nem hinném, hogy az én visszatértem a halálból olyan népszerű lenne. Valószínűleg kampányolnának a lefagyasztásom ellen!"

Olvasóink írták

 • 6. Hmmm... 2009. március 21. 20:31
  „Addig, mig masoknak nem okoz kart vele, sot az utokor szamara onkent vallalja a kiserleti nyul szerepet, nincs semmi baj. Had tegye, legalabb a penzet nem a sirba viszi magaval, hanem a tudomanyos kiserletek hasznara valik.
  Es legyunk objektovek, egyenlore senki sem tudja mit is hoz a jovo! Lehet, hogy tevedek.”
 • 5. mentelmi-jog 2009. február 28. 22:10
  „Igaza van, végül is mit veszíthet? Legfeljebb nem "tér vissza" megint az életbe, de még akkor is csak úgy jár mint a többiek. Mr. Brown lefagyasztása ellen viszont tényleg tiltakoznának :D Ismerve az ellene keltett hangulatot, azzal kampányolnának, hogy ha kiolvasztják ismét recesszióba süllyed a gazdaság :P”
 • 4. floridaimagyar 2009. február 26. 03:07
  „Ha meghal valaki hagyjak azt beken. Ez mar a marhasag teteje, en nem raknek ilyan marhasagba milliokat. Tul sok science fiction-t olvasott Simon.”
 • 3. mackósajt 2009. február 23. 16:39
  „Én erre ennyit mondanék :21gramm
  Bővebben! Eltelhet akármennyi idő az ember soha nem fogja tudni átvenni Isten helyét!”
 • 2. wildside99 2009. február 23. 13:42
  „Csak annyi a tévedés, hogy az énkép, meg az emlékek nem az agyban vannak tárolva, hanem az agy csupán vevőként működik.

  http://jailhouse.blogozz.com/2009/02/22/szerinted-ki-a-szemelyes-felelos-a-magyarorszagi-gazdasagi-valsagert/”
 • 1. flexsnake 2009. február 23. 13:16
  „Elég nagy baromság. Nem a test megőrzése itt a probléma hanem az ha valaki meghalt akkor oka volt.
  MA már olyan betegségeket is tudunk gyógyítani amiben pár száz éve még biztosan belehalt az ember, ma pár tablettával kezeljük.
  Ha viszont lenne olyan ember akit egy ilyen betegség miatt fagyasztottak, ha sikerülne is kifagyasztani, nem tudnánk meggyógyítani. Újra kellene indítani a teljes szervezetet, kellene valahonnan 5 liternyi vér ami megfelel a vércsoportjának mert a fagyasztáskor a vért is le kell engedni. Az emberi szervezet túl bonyolult ahhoz hogy újra lehessen indítani. Nem beszélve az agykárosodás kockázatáról, a szervek elégtelen működéséről, meg ugye a lélekről. Mert a halál után van valami ami bizony nem marad a testben, és nem fog visszajönni ha már egyszer elhagyta. Egy rovart le lehet fagyasztani, egy békát is, hiszen a szervezete a békának például meg is szokta, télen saját magát teszi jégre, de hogy egy ember ilyen állapotból felébresszenek... Nem szeretnék visszajönni akkor amikor már egyetlen szerettem sem él.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a kihalt nyelvek száma

Nemzetközi kutatógárda mutatta be Párizsban az eltűnőfélben lévő nyelvek atlaszát - online is. Az… Tovább olvasom