Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Legnagyobb kincsünk az ivóvíz

Pár évtizeden belül olyan konfliktusforrás lehet a víz, mint ma az olaj. Már most is 15 másodpercenként hal meg egy gyerek a minőségi víz hiánya miatt.
Európán belül Magyarország helyzete a legjobb ivóvíz szempontjából, a nagy szennyezések a rendszerváltás előtt zajlottak. Legérzékenyebb ivóvízforrásunk a karszt-, a legtisztább az ásványvíz.

Vízlopás, aszály, harc az ivóvízért – pesszimista jelentések alapján az éltető nedű akár a harmadik világháború kitörésének oka is lehet. Kína 600 legnagyobb városa közül 400 vízhiánnyal küzd, és még nem beszéltünk az afrikai, közel-keleti országokról. A UNICEF szerint átlagosan 15 másodpercenként hal meg egy gyerek az ivóvíz hiánya miatt. Ha a vízválság folytatódik, 2025-ben a világ népességének fele vízhiányos térségben fog élni.

Néhány évtizeden belül az ivóvíz is elsőrendű konfliktusforrás lehet, akárcsak ma az olaj, áll a Jövő-dosszié című könyvben. Az éghajlatváltozás, a magasabb hőmérséklet, tengerszint, a szélsőségesebb időjárás miatt veszélybe kerülhet több millió-százmillió ember élelmezése. Ezek a milliók olyan térségekbe vándorolnak, ahol biztosabb a megélhetés, és ez megrendítheti a stabilitást világszerte.


A klímaváltozás hat a vízszintre

A legrosszabb verzió szerint víz alá kerülhet Velence és Hollandia tengerszint alatti része is. Néhány éve terjedt egy összeesküvés-elmélet, miszerint a hollandok nálunk keresnek új hazát. Az elméletet a budapesti Space Színház is feldolgozta Holland cunami című darabjában, amelyben 16 millió holland menekül a víz elől Magyarországra. Utánanéztünk: ennyire jó hely lennénk? Ami az ivóvizet illeti, mindenképpen.

– Magyarország Európán belül ivóvíz szempontjából messze a legjobb helyzetben lévő ország – világított rá dr. Szanyi János egyetemi docens, a Magyar Hidrológiai Társaság és az SZTE ásványtani, geokémiai és kőzettani tanszékének munkatársa. Az ivóvízellátást 95 százalékban a felszín alatti vízkészletből oldják meg. A vízkészlet nem fogyhat el, mint az olaj, hiszen folyamatosan kapja az utánpótlást: de ez nem azt jelenti, hogy oktalanul pazarolhatunk. Ha túl sok vizet termelünk ki, a talajvíz szintje süllyed, egyre drágább és nehezebb lesz a kitermelés.

A klímaváltozás is kihat a vízszintre: a csapadék az utóbbi években egyre egyenetlenebbül oszlik el. Ritkábban, de akkor egyszerre nagy mennyiség hullik – ahogy az elmúlt héten is –, és ennek nagy része lefolyik. A csendes eső ellenben leszivárog a talajba, biztosítva a vízutánpótlást. A Duna–Tisza közi hátságon végzett kísérlet nyilvánvalóvá tette: elég, ha fél méterrel csökken a talajvíz szintje, máris teret nyernek a szárazságtűrő növények, kiszorítva a nedvességkedvelőket.

Szennyezés laktanyákban, gyógyszergyárban

Hogyan tarthatnánk meg minél több vizet a Kárpát-medencében? – tettük fel a kérdést. Világszerte egyre elterjedtebb, hogy a csapadékvizet időszakos víztározókban gyűjtik össze. Öntözésre használják vagy visszasajtolják sekélyebb rétegekbe. Száraz időszakban kiszivattyúzzák, és úgy öntöznek vele. Ugyanez érvényes a tisztított szennyvízre, amit most többnyire a folyókba engedünk. A termálvízkinccsel is óvatosan kell bánnunk, a mélyebben fekvő, termálvízből elvett mennyiség ugyanis a sekélyebb ivóvízrétegből pótlódik, ha nem pumpáljuk vissza a lehűtött, használt termálvizet.

A szakértő elmondta: a nagy vízkészletszennyezések már a rendszerváltás előtt lezajlottak a szovjet laktanyákban, a nagy ipari üzemekben, gyógyszergyárakban. Azóta szigorú környezetvédelmi szabályok óvják az ivóvizet (a készülő vízgyűjtő-gazdálkodási tervek is a biztonság fokozását szolgálják), ám a kárelhárítás még legalább két évtizedre ad feladatot. – Még mindig gondot okoz a mecseki uránbányák zagytározója – említett egy példát dr. Szanyi János. És hogy mit tehetünk a hozzánk bejövő szennyeződésekkel, mint a hab a Rábán vagy a tiszai cián? – Kisebb dózisban elviselik a folyók a szennyeződést, mert nagyon nagy az öntisztuló képességük. Ha azonban jelentősen lecsökken a folyó vízszintje, ez a képesség is csökken – tudtuk meg. Nagyon fontos az együttműködés a környező országokkal, hogy biztonságosabbá tegyük a potenciális szennyező forrásokat, ilyenek például a romániai zagytározók.


Karsztvíz és ásványvíz

Ha már szennyezésről beszélünk, meg kell említeni, hogy a "legérzékenyebb" ivóvízforrás a karsztvíz. A leszivárgó víz öntisztulása minimális, annyira rövid idő alatt halad át a karszton. – Miskolctapolcán néhány éve komoly hasmenéses járványt okozott a karsztvíz elszennyeződése, most indul a bükki vízbázis diagnosztikai vizsgálata – említette meg a geológus-hidrológus szakember.

A legérzékenyebb után következzen a legbiztosabb ivóvízforrás. A legtisztább víz, amelyet nyerhetünk, az ásványvíz – tudtuk meg dr. Bikfalvi Istvánnétól, a Magyar Ásványvíz Szövetség titkárától. – Geológiailag bizonyítani kell, hogy a vízadó réteg fölött védőréteg található, amely nem engedi beszivárogni az esetleges szennyező anyagokat – magyarázta. Ahogy azt is, hogy a kémiai, mikrobiológiai értékek állandóak. Magyarországon 120–130 ásványvízkút működik, ezek közül jó hatvan vizét töltik palackba. A palackozásra szintén szigorú szabályozás vonatkozik: helyben kell elvégezni, nem szabad kezelni az ásványvizet, idegen anyagot hozzáadni. – A legnagyobb palackozó cégek ugyan külföldi tulajdonban vannak, de csak a kútra és az üzemre vonatkozik a tulajdonjog. Maga az ásványvíz a magyar állam tulajdonában marad, a cégek vízkészlet-használati díjat fizetnek az államnak – osztotta meg velünk a szövetség titkára. Átlagban tíz fillért literenként, az összeget bonyolult képlettel számolják ki, amelybe a vízminőség, a rétegvíz mélysége is beleszámít. Palackoz Magyarországon a Pepsi, a Coca-Cola, a Danone, a Nestlé. Az üzemek helyi munkaerőt foglalkoztatnak, és legtöbbször maga a víz sem kerül ki az országból – nem éri meg a szállítási költség.

Alig van édesvíz a Földön

A víz töredéke fogyasztható. A Föld felületének 71 százalékát víz borítja, ennek körülbelül 2,5 százaléka édesvíz, a többi a tengerek, óceánok sós vize. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva az édesvíz 98 százaléka felszín alatti víz. Kanada rendelkezik a legnagyobb édesvíztartalékokkal, a források 25 százalékával, Tibetben van a negyedik legnagyobb vízbázis. Átlagosan fejenként napi 135 liter vizet fogyasztunk, nagy részét feleslegesen folyatjuk el. Magyarországon körülbelül 900 millió köbméter ivóvizet és 100 millió köbméter termálvizet termelnek ki évente.

Olvasóink írták

 • 18. Lúdasmatyi 2009. november 16. 22:37
  „micsibucsi.Te tapintottál legjobban a lényegre.”
 • 17. N.P. 2009. november 16. 21:24
  „SP 2009.11.16. 21:06
  Igen.. csak ezek árát, azt tudnám feledni!”
 • 16. SP 2009. november 16. 21:06
  „Ha a vizeletet hasznosítani tudja a NASA
  az ISS-n,
  akkor van némi remény a probléma megoldására. Azért az nem versenyezhet persze a Balfi vízzel.
  Kuwaitban Doha tengervíz-édesvíz gyárt szolgáltatja a csapvizet, ami viszont vetekszik a forrásvízzel.”
 • 15. antikos 2009. november 16. 20:22
  „Jéééééé!!!!!!!”
 • 14. micsibucsi 2009. november 16. 19:27
  „Igen ez már régóta tudott dolog, hogy Magyarország víz nagyhatalom! Csak sajnos régóta nem kezdünk semmit a rajtunk átfolyó rengeteg vízzel (tározó, duzzasztó, erőmű stb.) Mert azt gondoljuk, hogy a föld alatti készletek mindig ilyen minőségben és ekkora mennyiségben állnak majd rendelkezésünkre. De majd ráérünk ezen töprengeni ha már tényleg itt kopogtat ez a probléma, mondjuk holnap után.”
 • 13. demeterkornel 2009. november 16. 19:02
  „A sirály tudja a csőrével sótalanítani a tengervizet. Szedjünk szét egy sirályt, nézzük meg, hogy működik!

  (Persze az ember is tudja, csak nagyon drága. De a sirály ingyen csinálja akkor is.)”
 • 12. N.P. 2009. november 16. 17:57
  „Ezért kell ( a sok politikai lózungot félretéve ) villámgyorsan megépíteni a nagymarosi és a csongrádi vízlépcsőket.”
 • 11. SP 2009. november 16. 17:35
  „""""Legnagyobb kincsünk az ivóvíz"""
  Franciák régebb óta tudják mint a magyarok. A magyarok viszont balekok.
  A cenzúra eltüntette az előbbi hozzászólásom.”
 • 10. SP 2009. november 16. 16:31
  „A franciák ezt már régóta tudják.”
 • 9. TELSTAR 2009. november 16. 16:05
  „azért mégiscsak égő, hogy az emberiség, aki eljutott a Holdba, atomkutatókban a világ teremtését modellezgeti, meg computerizálta az egész életszférát - annyit képtelen kitalálni, hogyan vonja ki a kibaszott tengervízből a sót!!! ...”
 • 8. 751510 2009. november 16. 15:37
  „flexsnake

  Ülhetsz a vásárban a tengervizeddel, a kutya nem fog tőled venni...”
 • 7. flexsnake 2009. november 16. 15:22
  „szegény gyerek, képes 15másodpercenként meghalni. Félóránként meg egy firkász fetreng röhögőgörcsben miközben ír....
  Én elspájzóltam vízből :P A hold vonzásával kiszívatom a tengerekből és pénzért fogom adni D:”
 • 6. N.P. 2009. november 16. 14:56
  „"Néhány éve terjedt egy összeesküvés-elmélet, miszerint a hollandok nálunk keresnek új hazát. " --- szerencsétlen hollandoknak mekkora harcot kell majd vívniuk az ide telpülni akaró zsidókkal és kínaiakkal!”
 • 5. bélás 2009. november 16. 13:18
  „ha”
 • 4. bélás 2009. november 16. 11:35
  „én miért lettem törölve? Mert leírtam hogy hiába tépik a szájukat, hogy így a víz meg úgy, esélyt se kap senki hogy tegyen ellene”
 • 3. bélás 2009. november 16. 10:36
  „2.
  A svédek”
 • 2. TELSTAR 2009. november 16. 10:32
  „"Néhány éve terjedt egy összeesküvés-elmélet, miszerint a hollandok nálunk keresnek új hazát."

  NEM a hollandok !!!!!!!!”
 • 1. bélás 2009. november 16. 10:21
  „ha akkora kincs, akkor nem tudom miért nem lehet megoldani, hogy a wc-t ne ivóvízzel öblítsük. Ez társasházaknál ill paneloknál macerás, de akkor a magánházaknál ha valaki házi víztisztítót szeretne kiépíteni, miért lehetetlenítik el?
  Ha már kivágtuk az összes fát, lemérgeztük az összes vizet és kiírtottunk mindent, rájövünk hogy a pénz nem ehető. /G P /”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélekelemzés 3 perc alatt – tényleg hatásos lehet?

Olyan, mint a gyorsrandi. Csak pszichodokikkal. Formabontó instant megoldás a problémákra. Tovább olvasom