Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Leírták a görögdinnye genomját

A háziasított görögdinnye 23 ezer 440 gént tartalmaz, körülbelül ugyanannyit, mint amennyi gén az emberi genomban van.
Lédúsabb, édesebb, a betegségekkel szemben ellenállóbb görögdinnye előállításához vezethet a jövőben amerikai, kínai és európai kutatók munkája, amelyben feltérképezték a görögdinnye (Citrullus lanatus) teljes genomját.

Eredményüket a Nature Genetics című tudományos folyóiratban tették közzé.

A kutatók szerint a növény háziasítása során számos betegségrezisztencia gén veszett el a gyümölcsből, ám a génszekvenciák ismeretében a termesztők helyreállíthatják a jövőben a görögdinnye természetes védekező képessége egy részét.

Annak ellenére, hogy a görögdinnye több mint 90 százaléka víz, fontos tápanyagokat, például A- és C-vitamint, valamint likopint is tartalmaz.
Annak ellenére, hogy a görögdinnye több mint 90 százaléka víz, fontos tápanyagokat és  likopint is tartalmaz.

A háziasított görögdinnye 23 ezer 440 gént tartalmaz, körülbelül ugyanannyit, mint amennyi gén az emberi genomban van. A csoport húsz különböző görögdinnye fajta genomját hasonlította össze, és elkészítette a gyümölcs genetikai változatait tartalmazó első adatbázist. Ezek az információk segítették őket abban, hogy olyan genetikai régiókat azonosítsanak, amelyek az emberi szelekció következményei, köztük a gyümölcs színét, ízét és méretét meghatározó szakaszokat.

A görögdinnye vélhetően Afrikából származik, az egyiptomiak már 4 ezer évvel ezelőtt termeszthették, a sivatagi körülmények között vízforrásként is szolgált. Több mint 400 változatának valamelyikét ma a világ minden táján fogyasztják, a gyümölcs globális termelését Kína vezeti.

Annak ellenére, hogy a görögdinnye több mint 90 százaléka víz, fontos tápanyagokat, például A- és C-vitamint, valamint likopint is tartalmaz. Utóbbi vegyület adja egyes gyümölcsök és zöldségek piros színét, és úgy tűnik, hogy csökkenti bizonyos ráktípusok kockázatát. A görögdinnye természetes forrása a citrullin nevű nem-esszenciális aminosavnak is, amelynek különböző egészségügyi és sportteljesítményre vonatkozó előnyei vannak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az európai kígyóbőrkereslet fenyegetést jelenthet az ázsiai óriáskígyókra

Az európaiak kígyóbőrből készült divatkiegészítők iránti rajongása komolyan veszélyeztetheti az… Tovább olvasom