Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Leonardo-freskót találtak Milánóban

A festett falat a Sforza-kastély egyik termében találták meg. A restaurálás máris megkezdődött.
Újabb Leonardo által festett falat fedeztek fel a milánói Sforza-kastély egyik termében. A restaurálás máris megkezdődött.

A freskó a Milánó egyik jelképes épületének számító Castello Sforzesco északkeleti tornyának alsó emeletén tűnt elő. A rossz állapotban megmaradt részleten vastag faágak és sziklák között tekeredő gyökerek vehetők ki. A közönség a tervek szerint 2015. május elsejétől láthatja a felújított falat, a restaurálás a milánói világkiállítás megnyitójára készül el.

Ludovico Sforza milánói herceg 1498-ban hívta kastélyába Leonardót, akire többek között egy terem díszítését is rábízta. A herceg nagyságát hirdető falfestmény egyedül a terem boltíves mennyezetén maradt meg: tizenhat egymásba boruló eperfát ábrázol sűrű lombozattal, középen Ludovico Sforza címerével. A növényszimbolikában az eperfa a bölcsességet és az óvatosságot jelképezte.

Leonardo a terem oldalsó falain is dolgozott. Nem tudni, be tudta-e fejezni művét Milánó francia megszállása előtt. Leonardo 1499-ben Mantovába menekült, a termet pedig a hódító csapatok először katonai szállásként, később istállóként használták. Leonardo freskóit lemeszelték, majd fadeszkákkal takarták le. Ezek alatt találták meg a freskók darabjait.

A másfél éves restaurálás szakaszait a szakértők és a műkedvelők a saladelleassecastello.it honlapon követhetik.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2013. október 25. 17:26
    „"A növényszimbolikában az eperfa a bölcsességet és az óvatosságot jelképezte."
    - ennek oka, hogy a többi termesztett gyümölcsfához képest annyival később virágzik, hogy szinte sohasem károsítják a tavaszi fagyok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegetáriánus piranhát fedeztek fel

Négy év alatt 441 új fajt fedeztek fel az amazóniai esőerdőben. Tovább olvasom