Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Leszámoltak a kutatók a ˝gyűlöletes hétfő˝ mítoszával

A kutatók egy 340 ezer ember bevonásával készített felmérés alapján jutottak arra a megállapításra, hogy hétfőn semmivel sem rosszabb az emberek közérzete, mint a rákövetkező három napon.
Egy amerikai kutatócsoport leszámolt a "gyűlöletes hétfő" mítoszával: a szakemberek szerint bár a közhiedelem ezt a napot tartja a hét legnyomorúságosabb 24 órájának, az igazság az, hogy a keddek, a szerdák, de még a csütörtökök is ugyanolyan közutálatnak örvendenek.

A kutatók egy 340 ezer ember bevonásával készített felmérés alapján jutottak arra a megállapításra, hogy hétfőn semmivel sem rosszabb az emberek közérzete, mint a rákövetkező három napon. A hétvége küszöbén azonban jelentősen javul az általános kedélyállapot, alátámasztva ezzel a jól ismert "pénteki érzés" elméletét.

A Journal of Positive Psychology című folyóiratban a szerzők a "gyűlöletes hétfő" fogalmának eloszlatását szorgalmazták. "A különböző kulturális mítoszok eltúlozhatják a hét egyes napjait jellemző valóságos hangulati mintákat" - hangsúlyozta az amerikai Stony Brook Egyetemen dolgozó Arthur Stone.

A Gallup közvélemény-kutató cég által készített telefonos interjúkat elemző kutatók szerint a megkérdezettek több örömöt és boldogságot, illetve kevesebb stresszt és aggodalmat éreznek pénteken, szombaton és vasárnap, mint a hét többi napján.

Stone szerint a vasárnapi és a hétfői hangulat közötti éles kontraszt az oka a hét első napját sújtó fokozottabb közutálatnak - adta hírül a BBC hírportálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százmillió éves ősféreg kövületét fedezték fel

Egy őskori féreg háromszázmillió éves kövületét fedezték fel német biológusok a torontói Royal… Tovább olvasom