Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Levették a jeladót Lehelről

A készülék 2007 óta szolgáltatott adatokat a kerecsensólyom mozgásáról.
Levették Lehel, a kerecsensólyom hátáról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai azt a jeladót, amely 2007 óta szolgáltatott adatokat a madár mozgásáról.

Lehel hátára közvetlenül kirepülése előtt erősítettek nyomkövető eszközt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által vezetett első kerecsensólyom-védelmi LIFE program keretében, aminek köszönhetően végigkövethették "barangolásait" egészen 2012 nyaráig.

Ezután nem jött több jel, de vasárnap a szakembereknek sikerült megfogniuk a madarat régi fészke mellett. Az alapos ellenőrzésen kiderült, hogy a jeladó nem okozott maradandó elváltozásokat rajta.

A programban 2007 és 2010 között több fiatal kerecsensólyomra tettek jeladót, hogy segítségükkel a szakemberek megismerjék a fiatal kerecsenek kóborlási, vonulási szokásait. Ennek ismeretében meghatározhatók a veszélyeztető tényezők és hatékonyabbá tehető a faj védelme.

Minden madárfajnál a kirepülés és a családalapítás közötti időszak a legveszélyesebb, ilyenkor pusztul el a legtöbb madár. A fiatal kerecsenek hatalmas térséget járnak be Mauritániától Kazahsztánig, és mint kiderült, a legnagyobb pusztulást a szigeteletlen középfeszültségű vezetékek oszlopain elszenvedett áramütés okozta soraikban - közölte az egyesület hétfőn az MTI-vel.

A program folytatásaként öreg madarakra kerülnek majd jeladók, hogy a fészek környékén történő területhasználatot, illetve a szélerőművek hatását fel lehessen térképezni védelmi szempontból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új elmélet Stonehenge eredetéről!

Brit kutatók szerint a megalitikus építményegyüttes területe előkelő családok hatalmas temetkezési… Tovább olvasom