Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Lezuhant a NASA Hold körüli pályán ˝túlórázó˝ űrszondája

Az űreszközt tavaly szeptemberben indítottak útnak a Hold felszíni talajrétegét képező por tanulmányozására.
Missziójának sikeres teljesítését követően lezuhant a Hold túloldalán az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) LADEE nevű robotszondája: az űreszközt tavaly szeptemberben indítottak útnak a Hold felszíni talajrétegét képező por tanulmányozására.

A szakemberek helyi idő szerint péntek kora reggel erősítették meg, hogy az űrszonda a terveknek megfelelően lezuhant a Hold túloldalán. A kutatók úgy vélik, hogy az 5800 kilométer per órás sebességgel keringő szonda valószínűleg elporladt, feltehetőleg egy hegybe vagy egy kráter oldalába csapódva. A becsapódás nyomán nem maradhatott hátra törmelék.

Csütörtök este a LADEE már gyakorlatilag súrolta a Holdat, alig száz méterrel annak felszíne felett suhanva. Az űreszköz keringési pályáját a múlt héten szándékosan módosították annak érdekében, hogy a misszióját sikeresen teljesítő szonda jövő hétfőig biztosan lezuhanjon.

A LADEE-t (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) szeptember elején bocsátották fel a virginiai Wallops-szigeten lévő NASA-bázisról. Márciusban fejezte be száznapos tudományos misszióját, így már csak túlórázott odafent.

A hosszabbítás révén a szerkezet közelről tapasztalhatta meg a keddi holdfogyatkozást. A dolog érdekessége, hogy a LADEE műszereit nem arra tervezték, hogy ilyen sokáig kibírják a sötétséget és a hideget, ám a kisméretű űreszköz túlélte a kalandot és csupán néhány nyomásérzékelője mondta fel a szolgálatot.

A NASA kutatóinak legalább egy-két napra lesz szükségük a szonda pontos lezuhanási helyének meghatározásához. Missziója során a LADEE a Holdat körülölelő finom gázburkot tanulmányozta, továbbá a Hold felszíni talajrétegét képező port, amelyet a becsapódó mikrometeoritok által felvert felszíni részecskék alkotnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Először találtak Föld méretű bolygót egy csillag életre alkalmas zónájában

A kutatók szerint a víz folyékony halmazállapotú lehetne az égitest felszínén. Tovább olvasom