Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 1°C | 6°C Még több cikk.

Mágneses térben ˝láthatatlan˝ eszközt fejlesztettek ki

A statikus mágneses térben "láthatatlan" eszközt fejlesztettek ki spanyol és szlovák kutatók.
Fedor Gomori és kollégái "beburkolták" az egyenáramot, vagyis azt a statikus mágneses teret, amelyet a mágnes vagy egy egyenáramú tekercs folyamatosan kibocsát.

Az egyenáramú mágneses mezőket például az MRI-képalkotók használják kórházakban és - reptéri vagy más - biztonsági berendezésekben.

A kutatók találmányukról a Science című tudományos folyóiratban számoltak be pénteken. Az eszköz két koncentrikus rétegből álló henger. A belső réteg a mágneses teret taszító szupravezető, a külső pedig ferromágneses anyag, amely vonzza azt. Ha a készülék mágneses mezőbe kerül, akkor nem téríti el a statikus mágneses erővonalakat, nem mutat sem árnyékot, sem visszatükröződést, ily módon a hengerbe helyezett bármely tárgy "láthatatlanná" válik a mágneses tér számára.

"Számos alkalmazási területen használható, például autókban, hajókban vagy tengeralattjárókon" - mondta a tanulmány egyik társszerzője, Alvaro Sanchez, a barcelonai Autonóm Egyetem kutatója. Hozzátette, hogy az eszközt használhatják pacemakerrel élő szívbetegek egy esetleges MRI-vizsgálat során.

Mivel az eszköz kereskedelmi forgalomból beszerezhető anyagokból áll, meglehetősen erős mágneses térben is működik, valamint akár a magas hőmérsékletű nitrogénközeget is elviseli, ezért könnyen használatba vehető a gyakorlatban.

"A tengeralattjárók köré vonva a jármű mágneses eszközzel nem felderíthető. Használható még bizonyos - katonai és orvosi - felszerelés elektromágneses védelmére is" - tette hozzá Sanchez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetente kétszázan halnak meg ivás miatt Nagy-Britanniában

Hetente már csaknem kétszázan halnak meg túlzott szeszfogyasztás miatt Nagy-Britanniában, 8 év alatt… Tovább olvasom