Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

˝Marsi körülmények˝ között tesztelik a Puli holdjárót

A MARS2013 szimulációs kísérletsorozat keretében február 1. és 28. között szimulált marsi kiküldetés keretében számos kísérletet hajtanak végre meghívott csapatok, így a Puli Space csapata is.
Az Osztrák Űrfórum szervezésében Marokkóban teszteli "marsi körülmények" között a Google Lunar X Prize nemzetközi pályázatára készült holdjáróját a Puli Space Technologies Kft. csapata. A jármű prototípusát pénteken sajtótájékoztató keretében mutatták be Budapesten.

A MARS2013 szimulációs kísérletsorozat keretében február 1. és 28. között szimulált marsi kiküldetés keretében számos kísérletet hajtanak végre meghívott csapatok, így a Puli Space csapata is. Bár a Puli a Holdra készül, nem pedig a Marsra, a mérnökök számára ez remek alkalom, hogy a rover stabilitását, megbízhatóságát és felkészültségét teszteljék.

Az Osztrák Űrfórum céljai közt szerepel a műszaki és természettudományok népszerűsítése, a fiatalok megnyerése ezeknek a kutatási területeknek. A fórumon húsz nemzet mintegy száz kutatója tizenkét különböző kísérlettel vesz részt.

A magyar csapat tagjai Budapestről irányítják a sivatagba kiszállított holdjárót. Sztereókamerák segítségével térképezik fel a jármű környezetét, és határozzák meg az útvonalát, épp úgy, ahogy a Hold esetében tervezik.

A MARS2013 szimulációs kísérletsorozaton résztvevő magyar Puli holdjáró egyik prototípusa a budapesti Városházán tartott sajtótájékoztatón 2013. február 8-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor
A MARS2013 szimulációs kísérletsorozaton résztvevő magyar Puli holdjáró egyik prototípusa a budapesti Városházán tartott sajtótájékoztatón 2013. február 8-án.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fáber Dávid, a Puli csapatának tagja elmondta a már működőképes prototípus kipróbálásához nehéz Magyarországon megteremteni a Holdhoz hasonló feltételeket, ezért remek lehetőség az osztrák szervezésű fórum. A Szahara körülményei megfelelő módon szimulálják ha nem is a Hold, de a Mars körülményeit, így tesztelhetik a Puli Space mechanikai elemeit, hőháztartását, energiagazdálkodását, autonóm programmódozatait. A marokkói "kiküldetés" ideje alatt a küldetésirányítási központot a csapat a budapesti Városházán működteti.

Az űrkutatás népszerűsítésével foglalkozó Pacher Tibor, a Puli csapat vezetője és alapítója elmondta, hogy a Puli harmincfős, önkéntesen dolgozó csapata eddig mintegy 25 ezer munkaórát fektetett be - szabadidejében - a holdjáró elkészítésébe.

A Puli Space Technologies Kft. fiatal ambiciózus csapatának célja meghódítani a Holdat, saját készítésű egységet küldeni a Föld égi kísérőjére, eleget téve a Google Lunar X PRIZE 30 millió dollár összdíjazású nemzetközi pályázat versenykiírásának. A győztes a Holdra sikeresen robotot felküldő, magánerőből finanszírozott csapat lesz. A szabályzat szerint a robotnak legalább 500 métert meg kell tennie a Hold felszínén, és nagyfelbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre. Tizenhét országból huszonkilenc csapat szállt versenybe a világ minden tájáról, a Google Lunar X PRIZE-t 2015 végéig lehet elnyerni.

A Puli Space csapata áprilisban Santiago de Chilébe utazik, ahol megrendezik a versenyben részt vevő csapatok fórumát. Itt az információcsere mellett lehetőség nyílhat a holdjárók kipróbálására is az Atacama-sivatagban.

A rover tökéletesítése után megoldandó feladat a jármű feljuttatása a Holdra. A versenyző csapatok közül eddig három jelentette be, hogy már megszülettek pontos terveik.

Olvasóink írták

 • 5. GondaIstván 2013. február 09. 13:59
  „Lehet kis összegekkel is támogatni a Puli projekt sikerét. Én már többször megtettem. Nagyon drukkolok nekik!
  És a kormány már igazán megléphetné, hogy 10 év várakozás után befizeti az éves tagdíjat az ESA-ba ( European Space Agency). Ez nagyon nagy lendületet adna a magyar űriparnak.”
 • 4. szabójóska 2013. február 09. 12:39
  „Hát én úgy látom,hogy van benne novum, de még ne építsünk légvárakat,mert ez még a prototípustól is messze van anyagaiban. Persze én is örülnék ha akár kis részében is részt venne a tervezett programok valamelyikében. A hajrázás kevés,focizni is tudni kell.”
 • 3. bambulla 2013. február 09. 11:22
  „hajrá Puli !
  igen vannak, voltak és lesznek is magyar koponyák a tudomány szolgálatában
  végre egy pozitív hír
  ide nem sok kommentár fog sajnos érkezni, mert károgni ennél a cikknél nem sokat lehet
  még egyszer hajrá Puli !!!”
 • 2. tzrtz 2013. február 08. 23:01
  „1. fájt...”
 • 1. queenmargareth1 2013. február 08. 17:41
  „marsi körülmények vannak még anikó családjában is”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kalmárok tudnak ˝repülni˝ japán kutatók szerint

A kalmárok tudnak "repülni" - állítják japán kutatók, akik a vízből kiugró példányokról készült… Tovább olvasom