Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Más vagyok, nem az, akit épp maga most keres

Egy éve augusztus 7-én néma csöndbe burkolózott az ország: 66 éves korában elhunyt Cseh Tamás Kossuth-díjas zeneszerző, énekes, előadóművész. Rá emlékezünk.
„Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk"

Cseh Tamás 1943. január 22-én született Budapesten, de tizenhárom éves koráig a Fejér megyei Tordason élt. „Képzőművészeti főiskolára szerettem volna járni, festő szerettem volna lenni. Rókautakon előbb a tanítóképzőt, aztán a tanárképzőt, végül a képzőművészeti főiskolát is sikerült elvégeznem. Tanítottam. Közben felbukkant az életemben Bereményi Géza, és a hetvenes években elkezdtünk dalokat írni. Ezekről a dalokról kiderült, hogy fontosak. Nekem, Gézának, sőt, másoknak is. Otthagytam a festőállványt, a tanári pályát, és elkezdtem énekelni" – olvasható az elhunyt művész honlapján.

„Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?"

1964-ben hozta létre Bakonybélen az úgynevezett „Indiántábort". Az indiánként a „Füst a szemében" nevet kapta. 1967–1974 között rajzot tanított a budapesti Üllői úti általános iskolában, nyaranta részt vett a gyermekek balatoni táboroztatásában. 1972 és 1977 között a Huszonötödik Színház tagja volt (önálló estek: Dal nélkül, Levél nővéremnek). 1977 és 1978 között az Új Tükör Pinceklubban és az Egyetemi Színpadon tartott önálló dalesteket.

Egy éve odaát fütyöl a cipészinas
Egy éve odaát fütyöl a cipészinas.

„Azt érzem, rendet kell tennem. Rendet tenni, és körülnézni magam körül, hogy tudjam, folytatódik-e az, ami velem eddig történt. El kell tehát énekelni a dalokat. Ha nem is mindet, de jóval többet, mint azt a kétszázat, ami lemezre került. Egy-egy műsorba húsz-huszonöt dal fér. Ezt egy hónapban háromszor – és soha többször! – eléneklem a Bárkán, majd jön a következő műsor. Így haladok 1970-től a mai napig" – olvasható újra a weboldalán.

Cseh Tamás - Születtem Magyarországon

„Kérdésem volna, pálinkát mérnek-e már"

Harminc éve nősült meg; felesége Császár Bíró Éva, gyermekeik András Koppány és Borbála. A Katona József Színház alapító tagja, 1998-ig művésze. 1997-ben megjelent Hadiösvény című regénye, amelynek illusztrátora is volt. 1998–2006 között a budapesti Bárka Színház tagja, 2006-ban a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött 2006-ban jelent meg a Csillagokkal táncoló kojot című válogatása indián mesékből.

Cseh Tamás - Bereményi Géza: Dal a ravaszdi Shakespeare Williamről

„Ha el tudom énekelni ezt a sok száz dalt, ha lesz hozzá torkom és lelkierőm, mérlegre lehet tenni az elmúlt három évtizedemet. Toporgok, mert bizonytalan vagyok. A dalokban biztos vagyok, de abban nem, hogy a mai világban szükség van-e rájuk. Kiállok majd, és megpróbálok úgy énekelni, mint annak idején. Lehetséges, hogy ez a gesztus a fiatalok számára nem lesz több, mint egy furcsa kiállítás. Múzeumlátogatás."

„Téli kabátomra hasztalan keresek vevőt"

Négy éve diagnosztizáltak nála tüdőrákot, amelyből nem sikerült felépülnie.

Cseh Tamás - Amikor Désiré munkásszálláson lakott

„Minden dalnak története van, de ezeket nem mesélhetem el. Ez nem anekdotaest, hanem... magam sem tudom, micsoda. Ezt kérdezem magamtól naponta ötvenszer. 'Mi ez? Mit csinálsz, Tamás?' (…) Én nem vagyok zeneszerző. A dalok énekese vagyok. Egy füttyös cipészinas, akinek néha helyes dallamok jutnak az eszébe. Aki ögyesen bóklászik a lehetséges dallamok sokaságában. Van itt minden: két világháború közti sláger, beat, tangó, keringő, siralmak, bánatok. Rájuk támaszkodik a szöveg, és így mennek, együtt."

Cseh Tamás - Széna tér

„Három év múlva nem vagyok hadköteles"

Tavaly augusztus 9-én adta fel a harcot a betegségével szemben. Római katolikus szertartás szerint augusztus 27-én, csütörtökön délután fél háromkor helyezték örök nyugalomra a budapesti Farkasréti temetőben.

Cseh Tamás–Másik János: Budapest

Végakaratának megfelelően, politikamentes gyászszertartáson, a ravatalnál Bereményi Géza búcsúztatta. Az utolsó útjára az Ökrös együttes muzsikája kísérte. Indián társai hagyományaik szerint búcsúztak Füst a szemében törzsfőnöktől, koporsóját hajnalcsillag motívumú terítővel borították.

Olvasóink írták

 • 6. szilléri 2010. augusztus 31. 20:15
  „Oláh Imi barátom egy év közös albérlet után már dudolta dalait ............................... pedig eleinte igencsak ??????? Antoan és levél nővéremnek - hát régen volt !”
 • 5. Zotya100 2010. augusztus 07. 22:14
  „Szegedi JATE klubos fellépései idején ismertem meg személyesen, sokat beszélgettünk, -- sallangmentes, egyszerű és nagyszerű ember volt, szuggesztív előadó! A mai napig kívülről fújom a dalait.
  A cikk szépséghibája, hogy az idézetként kivastagított sorok közül háromban is helyesírási hiba van. Ezekért nagy kár. (A legdurvább: "Azt mond meg nékem..." - ez ugyebár felszólító mód, illene két d-vel írni.)”
 • 4. Tapasztalt 2010. augusztus 07. 19:13
  „eleinte Szegedre fellépni ingyen egy "indiánlány" kedvéért kezdett járni, aki egy neves prof. lánya, és késöbb egész másról lett ismert. A papa tiltani próbálta az indiántáborozást a Bakonyban a lányának, aki már akkor sem fogadta el a tilalmakat........
  Nem szeretnék pénzt keresni a dalaink éneklésével, mondta egyszer a JATE -klubban Tamás.....ezt az elvet is magáévá tette a törzsfőnöktől élete során a lány......Nyugodj békében Tamás!
  ÉS KI AZ AZ AKKOR IS LÁZADÓ LÁNY???”
 • 3. America 2010. augusztus 07. 17:44
  „Az o zenejevel nottem fel nagyon szomoruan fogadtam a hirt mikor elvesztettuk ot.
  Igazan nagy ember volt az akkori fiatalsag zaszlaja, szinte minden baratom velem egyutt tudta enekelni
  a Level a Noveremnek lemezerol a szamokat, mindenki ismerte Szegeden Cseh Tomit.. Nagyon hianyzik azota is. Nyugodj bekeben Tomi..”
 • 2. VásárhelyiÁgi 2010. augusztus 07. 11:13
  „"Lám lett egy ember, aki már nem is énekel..."”
 • 1. Fecó2 2010. augusztus 07. 10:38
  „Ő volt a mi Kis nagy emberünk. Béke poraira!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osama bin Laden fia válik brit feleségétől – apja hangját hallja a fejében

Az Al-Kaida-vezér negyedik, legidősebb gyermeke elismerte, hogy kábítószer okozta skizofrénia miatt… Tovább olvasom