Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Másfélszer nagyobb bolygóra lenne szükségünk

A WWF szerint másfélszer nagyobb bolygóra lenne szükség a jelenlegi fogyasztáshoz.
A biológiai sokféleség átlagosan 28 százalékkal csökkent 1970 óta, az emberiségnek pedig másfélszer nagyobb bolygóra lenne szüksége a fogyasztás jelenlegi mértékéhez a Természetvédelmi Világalap (WWF) kedden közzétett, Living Planet Report 2012 című jelentése szerint.

Amennyiben a Föld országai nem orvosolják a problémát, 2030-ra már kétszer nagyobb bolygóra lenne szükség ahhoz, hogy a fogyasztást kiszolgáló megfelelő mennyiségű földterület és erdő álljon rendelkezésre - derült ki a kétévente közzétett tanulmányból, amely a bolygó környezetéről és a biológiai sokféleségről - az állat- és a növényfajokról - ad számot.

A kormányok azonban úgy tűnik, nem jutnak egyezségre a júniusi Rio de Janeiró-i konferencia közeledtével - mondta Jim Leape, a WWF nemzetközi igazgatója, utalva a fenntartható fejlődésről szóló néhány hét múlva esedékes nagyszabású tanácskozásra. A Rio+20 címmel rendezendő konferenciára ötvenezernél is több résztvevőt várnak június 20. és 22. között, a politikusokra nagy nyomást gyakorolnak a környezetvédők, hogy érjenek el egyezséget a fenntartható fejlődésről, hasonlóképpen a húsz évvel ezelőtti riói konferenciához, amely nyomán végül megszületett a kiotói egyezmény.

Noha az egyezmény célja volt a bolygó éghajlatát felmelegítő üvegházgázok kibocsátásának csökkentése, a Föld átlaghőmérséklete ennek ellenére "katasztrofális növekedés" felé tart a század végére - mutatott rá a Természetvédelmi Világalap.

Leape szerint több olyan kezdeményezés is van, amelybe a kormányok egyöntetűen belevághatnának anélkül, hogy "túszul ejtené" őket egy szélesebb, az év végén lejáró kiotói egyezményt felváltó globális klímaszerződésre irányuló egyeztetés.

A WWF többek közt sürgeti a fosszilis energiahordozókról való leválást és az úgynevezett tiszta energiához való hozzáférést, amelyet a szervezet szerint 2030-ra globálisan biztosítani kellene.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. május 15. 16:18
    „Nem kell aggódni, nincs már 100 éve az emberiségnek, ha igaz amit a TV-ben látni.
    A natgeo, discovery és hasonló csatornákon szereplő adatok szerint kifelé megyünk egy kis jégkorszakból és az analógia szerint (grönlandi jég minta) esélye sincs az emberiségnek.
    Ez van, lehet becsukott szemmel járni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem minden harmadik amerikai alvajár időnként

Csaknem minden harmadik amerikai jár alva valamikor életében - derült ki egy amerikai felmérésből. Tovább olvasom