Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 5°C

Medgyessy Péter 70 éves

Pénteken tölti be 70. életévét Medgyessy Péter közgazdász, politikus, aki 2002 és 2004 között Magyarország miniszterelnöke volt.
Budapesten született 1942. október 19-én. Erdélyi származású, Medgyessy Miklós nevű őse Bethlen fejedelem íródeákja volt, apja a kolozsvári vármegyeházán aljegyzősködött, majd Észak-Erdély 1940. augusztusi visszacsatolása után Budapesten kapott munkát. Medgyessy Péter tanulmányait a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte, 1966-ban az elméleti-politikai gazdaságtan szakon szerzett diplomát és doktori címet.

1966-tól a Pénzügyminisztériumban dolgozott különböző beosztásokban, volt az állami költségvetési főosztály vezetője, később pénzügyminiszter-helyettes is. 1987-ben nevezték ki pénzügyminiszterré, s nagy szerepet vállalt a kétszintű bankrendszer és bankreform előkészítésében. 1987 végén ő terjesztette az Országgyűlés elé az európai szerkezetű új adórendszert. 1988 és 1990 között Németh Miklós kormányában gazdasági ügyekkel megbízott miniszterelnök-helyettesként tevékenykedett. 1987-1989-ben tagja volt az Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Központi Bizottságának, az MSZMP 1989-es felbomlását követően azonban nem lépett be a jogutód Magyar Szocialista Pártba (MSZP).

Medgyessy Péter
Medgyessy Péter
A rendszerváltás után egy időre visszavonult a politikától. 1990-től a francia érdekeltségű befektető-tanácsadó vállalkozás, a Paribas Bank Rt. elnök-vezérigazgatójaként dolgozott. 1994 augusztusa és novembere között Horn Gyula miniszterelnök tanácsadó testületét vezette, majd 1994-1996-ban a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Rt. elnök-vezérigazgatója volt. 1996-ban a Horn-kormányban pénzügyminiszteri megbízást kapott. 1998-tól 2001. szeptember végéig az Inter-Európa Bank Rt. igazgatóságának elnöki, valamint az Atlasz Biztosító Rt. alelnöki tisztét látta el. Tulajdonosa volt két pénzügyi magánvállalkozásnak is, melyeket miniszterelnöki megbízatásának átvételéig eladott. Munkája mellett évekig alelnöke, majd elnöke volt a Magyar Közgazdasági Társaságnak, 15 évig a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán is tanított.

2001-ben az MSZP VIII. kongresszusa a párt miniszterelnök-jelöltjévé választotta Medgyessy Pétert, így a 2002-es parlamenti választásokon a szocialista párt országos listájának éléről lett országgyűlési képviselő. Az MSZP és a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) együttes választási eredménye alapján a parlament május 15-i alakuló ülésén Mádl Ferenc államfő őt kérte fel a kormányalakításra, kormánya 2002. május 27-én lépett hivatalba.

2002 júniusában a Magyar Nemzet című napilap terhelő állításokat és fotómásolatot közölt róla, amelyek szerint Medgyessy 1961-től a Belügyminisztérium III/II. ügyosztálynak dolgozott, 1978-tól annak tisztje volt és titkos ügynöki tevékenységet folytatott D-209-es számú ügynökként. Az érintett először cáfolta a róla megjelent adatok hiteleségét, de nem sokkal később elismerte, hogy a Pénzügyminisztériumban 1977 és 1982 között kémelhárító tisztként annak érdekében tevékenykedett, hogy idegen hírszerzők ne jussanak magyar titkokhoz, ne akadályozhassák meg az ország IMF-csatlakozását. Az ügynökbotrányt a kormánypártok támogatásával sikerült átvészelnie, s ezt követően a választási ígéretek betartását, a jóléti fordulatot ígérő száznapos programjának végrehajtását helyezte politizálásának előterébe. Magyarország Medgyessy Péter miniszterelnöksége alatt, 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz.

Medgyessy Péter: "Útelágazás"

Medgyessy 2004. augusztus 18-án kormányátalakítási szándékot jelentett be, amelyet azonban az SZDSZ elutasított, és megvonta bizalmát tőle. Az MSZP vezetése úgy döntött, hogy az SZDSZ-szel egyeztetve bizalmatlansági indítványt nyújt be ellene az Országgyűlésben, emiatt augusztus 25-én Medgyessy lemondott a kormányfői tisztségről, de a vele járó feladatokat szeptember 29-ig még ellátta. Utóda Gyurcsány Ferenc lett, aki felkérte arra, hogy legyen Magyarország utazó nagykövete - e megbízatásnak 2008-ig tett eleget.

Számos kitüntetése mellett munkássága elismeréseként Medgyessy Péter 1998-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal. 2000-ben Franciaország legmagasabb állami kitüntetésével, a Becsületrend lovagi fokozatával, 2004-ben a Becsületrend főtiszti fokozatával tüntették ki. 2006-ban jelentette meg önéletrajzi kötetét Polgár a pályán címmel, ettől azt remélte: választ kap az olvasó arra a kérdésre is, hogyan "keveredett a baloldalra" egy erdélyi középosztálybeli, jó értelmiségi család gyermeke.

Olvasóink írták

  • 2. igazságkereső 2012. október 21. 20:17
    „Akkor a romániai Madura ezért kapott Tőle többmilliós támogatást a magyar adófizetők pénzéből!! Így osztogatott és fosztogatott az utána következő kormányzati klikk is, Ők is természetesen a magyar adófizetők pénzéből voltak ilyen gálánsak és tűntek el az ezermilliárdok országunkból, nemde bár?!!”
  • 1. zero 2012. október 19. 14:24
    „A tipikus megélhetési politikus”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Masszív homokvihar Oklahomában - videó

A minden elborító vörösesbarna porfelhő miatt több baleset is történt a közutakon, ezért számos… Tovább olvasom