Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Megdőlt az abszolút hidegrekord az Antarktiszon

Műholddal mínusz 93,2 Celsius-fokot mértek az Antarktisz keleti részén.
Műholdas mérésekkel azonosították a Föld leghidegebb pontját: a mínusz 93,2 Celsius-fok hőmérsékletet az Antarktisz keleti fennsíkjának egy hegyvonulatán, 3900 méter magasan mérték.

Az elmúlt 32 év globális földfelszíni hőmérsékleteinek elemzésekor fedezték fel a szakemberek a 2010. augusztus 10-én mért adatot, amely négy Celsius-fokkal hidegebb a korábbi rekordnál. Ezt is a Kelet-Antarktiszon, az orosz Vosztok kutatóbázison mérték 1983. július 21-én - jelentette be hétfőn Ted Scambos, az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC) vezető kutatója az amerikai geofizikai társaság San Franciscó-i tanácskozásán.

"Gyanítottuk, hogy az Antarktisznak ezen a hegyvonulatán különösen hideg lehet a hőmérséklet, hidegebb, mint a Vosztok orosz kutatóállomáson, mivel annál magasabban fekszik" - tette hozzá a szakember.


A mért adat több mint 10 Celsius-fokkal hidegebb, mint a leghidegebb alaszkai vagy szibériai hőmérsékletek.

Az amerikai hőmérsékleti kutatás a hódűnék tanulmányozása nyomán indult el. A tudósok a hóban törésvonalakat vettek észre, és meg akarták állapítani, hogy zsugorodik-e a hó a térségben.

Az extrém hideg hőmérsékletet a térségben egy rövid időre megülő levegő okozza. Ha az égbolt napokon át tiszta, a föld kisugározza a hőt a világűrbe, szuperhideg levegőréteget vonva ezzel a hó fölé.

"Az által alakul ki az általunk mért abszolút alacsony hőmérséklet, hogy a levegő hosszabb ideig mozdulatlan, miközben több hő szökik a világűrbe" - magyarázta Scambos.

"Tudom, hogy ezt a nagyon hideg hőmérsékletet nagyon nehéz elképzelni. Úgy tudnám illusztrálni, hogy az majdnem olyan alacsonyan van a fagypont alatt, mint a forrásban lévő víz a fagypont fölött" - érzékeltette.

A szakemberek úgy vélik, hogy a műholdas adatok további elemzésével és az adatok további finomításával valószínűleg még hidegebb hőmérsékletet is észlelhetnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem sikerült a kínai-brazil tudományos műhold indítása

A mesterséges égitest a brazil földhasználatnak, többek közt az Amazonas-medence erdőfelületének a… Tovább olvasom