Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Megérkezett a Dragon a Nemzetközi Űrállomásra

A SpaceX teherűrhajója a mostani úttal együtt már hatszor vitt szállítmányt az ISS-re.
Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) pénteken a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Dragon nevű teherűrhajója.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bejelentése szerint az Európai Űrügynökség (ESA) egyik asztronautája az ISS robotkarjával sikeresen rögzítette a személyzet nélküli űrkapszulát közép-európai idő szerint néhány perccel dél előtt.

"Houston, a rögzítés befejeződött" - közölte Terry Virts amerikai űrhajós a földi irányítóközponttal.

A teherűrhajó 1,8 tonna felszerelést és utánpótlást szállított az űrállomásra a NASA megbízásából, a rakományban élelmiszer és egyebek mellett egy olasz kávéfőző gép is volt.

Az űrkapszulát kedden bocsátották fel az egyesült államokbeli Florida államban. A Dragont úgy alakították ki, hogy visszafelé is képes legyen terhet szállítani, mert nem semmisül meg a légkörben. A tervek szerint május 21-én tér vissza, és a Nemzetközi Űrállomásról elhozza majd a különböző tudományos kísérletek eredményeit, illetve más berendezéseket szállít vissza a Földre.

A SpaceX teherűrhajója a mostani úttal együtt már hatszor vitt szállítmányt az ISS-re. A vállalat arra törekszik, hogy idővel a hordozórakétákat is újra fel lehessen használni. Ilyen manőver még soha senkinek nem sikerült, és eddig a SpaceX próbálkozásai sem jártak eredménnyel. A Dragon keddi elindítását követően annak hordozórakétáját sikerült ugyan a Florida partjaitól néhány száz kilométerre lévő távirányítású tengeri platformra irányítani, a becsapódás azonban túlságosan erős volt, és a hordozóeszköz darabjaira tört. A hordozórakéták visszanyerése és újbóli használata révén sűrűbben követhetik egymást és olcsóbbak lehetnek a felbocsátások - hangsúlyozta korábban Elon Musk, a magánvállalat alapítója és vezérigazgatója.

A cég és a NASA több mint egymilliárd euró értékű megállapodása alapján 2016-ig tizenkét hasonló utat terveznek a Dragonnal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így halnak meg az óriásgalaxisok

A tudósok 22 galaxist vizsgáltak az ősrobbanást követő hárommilliárd év körüli időszakból. Tovább olvasom