Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Megérkezett Marokkóba Solar Impulse - galériával

Megérkezett Marokkóba a Madridból induló Solar Impulse napelemes svájci repülőgép.
Leszállt a napelemes repülőgép Marokkóban

Leszállt a Solar Impulse napelemes svájci repülőgép szerda hajnalban a marokkói főváros, Rabat nemzetközi repülőterén, és ezzel teljesítette első interkontinentális útját.

A gép kedd hajnali 5 óra 22 perckor szállt föl Madridban, és 19 órai repülést követően, éjfél után érkezett meg Rabatba. Madriba Svájcból repült május 24-én. Május 28-ra tervezett továbbrepülését akkor a rossz időjárás miatt el kellett halasztani. A Svájc-Marokkó-táv egy későbbre tervezett világkörüli út próbarepülésének számít.

Megérkezett Marokkóba a Solar Impulse. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Nem sokkal azelőtt, hogy a gép svájci pilótája, Bertrand Piccard leszállt a marokkói fővárosban, a projekt társalapítója, a szintén pilóta André Borschberg a helyszínen kijelentette újságíróknak: a Solar Impulse bebizonyította, hogy a kifejlesztett technika megbízhatóan működik. "A gép képes éjjel és nappal is repülni."

A gépből mosolyogva kiszálló Piccardot Borschberg és Musztafa Bakkuri, a marokkói napenergia-ügynökség vezetője fogadta.

Madridból marokkóba tart a napelemes repülőgép, a Solar Impulse

Továbbindult első interkontinentális útjának második szakaszára a kizárólag a Nap energiáját használó Solar Impulse svájci repülőgép kedd kora reggel Spanyolországból.

A gép Madridból Marokkóba repül, pilótája Bertrand Piccard, a napelemes repülés egyik megálmodója.

Továbbindult Madridból a napelemes repülőgép Marokkóba. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A napelemes repülőgép május 24-én indult a svájci Vaud kantonból, és 17 órányi repülés után még aznap megérkezett a spanyol fővárosba. Május 28-án tervezték a továbbrepülést, de a rossz időjárás miatt a gép azóta is a madridi Barajas repülőtéren rostokolt.

A repülőgép szárnyainak fesztávolsága 63,4 méter - szinte megegyezik egy Airbus repülőgép szárnytávolságával -, súlya alig több mint egy átlagos személygépkocsié, 1600 kilogramm.

Továbbindult Madridból a napelemes repülőgép Marokkóba. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Jelenleg 3600 méter magasságban repül Sevilla irányában, majd 8500 méter magasságban átszeli a Gibraltári-szorost, Tanger térségében lép a marokkói légtérbe, és várhatóan éjféltájban érkezik Rabatba.

Mindezt egyetlen csepp üzemanyag nélkül. A szénszálból készült légi járművön 12 ezer szilíciumcellát helyeztek el, ezek gyűjtik be a Nap energiáját a négy, egyenként 10 lóerős villanymotor működtetésére.

A Svájc-Marokkó-táv egy későbbre tervezett világkörüli út próbarepülésének számít.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete lyuk katapultált a galaxisából

Galaxisából katapultált óriási fekete lyukat fedeztek fel amerikai csillagászok a NASA Chandra… Tovább olvasom