Délmagyar logó

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 26°C Még több cikk.

Megérkeztek az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra - Fotók

A Szojuz rakétája helyi idő szerint negyed négykor startolt a felbocsátás után mintegy hat órával dokkolt az ISS-hez. Az orosz parancsnokkal két amerikai asztronauta kezdte meg a körülbelül öt hónapos küldetését.
Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerdán a Szojuz MSZ-06 orosz űrhajó legénysége, amely körülbelül öt hónapot tölt majd a Föld körül közel négyszáz kilométeres magasságban keringő űrbázison.

A Szojuz a felbocsátás után mintegy hat órával - a korábbi kétnaposnál jóval gyorsabb üzemmódban - dokkolt az ISS-hez, és az űrhajósok átmentek az űrállomás fedélzetére, ahol Randy Bresnik amerikai, Szergej Rjazanszkij orosz űrhajós, valamint az olasz Paolo Nespoli, az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautája várt rájuk - ők július óta vannak az ISS-en.

Az újonnan érkezett űrhajósok 167 napot szolgálnak majd az ISS fedélzetén, és ez idő alatt több mint 40 kísérletet kell végrehajtaniuk.

 A Puerto Ricó-i Joseph Acaba már harmadik misszióját teljesíti, Mark Vande Hei azonban - aki az amerikai hadsereg ezredese volt, mielőtt a NASA szolgálatába állt - most repült először az ISS-re.

Az új, Nauka (Tudomány) nevű modul üzembe helyezéséig az orosz űrkutatási hivatal háromról kettőre korlátozza az ISS-en tartózkodó orosz űrhajósok számát.

Az újonnan érkezett asztronauták súlytalansági érzékelője - és egyben talizmánja - a világ első műholdjának, a Szputnyik 1-nek a kicsinyített mása, annak emlékére, hogy október 4-én lesz hatvan éve annak, hogy a Szovjetunió Föld körüli pályára állította a Szputnyik 1-et.

Korábban írtuk:


Elindult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerda hajnalban a kazahsztáni Bajkonurból a Szojuz MSZ-06 orosz űrhajó, a fedélzetén Alekszander Miszurkin orosz parancsnokkal és Mark Vande Hei, valamint Joe Acaba amerikai űrhajósokkal, akik körülbelül öt hónapot töltenek ott.
Három űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomásra


A Szojuz rakétája helyi idő szerint negyed négykor startolt, és gyors, hatórás üzemmódban dokkol majd az ISS-hez, ahol Randy Bresnik amerikai, Szergej Rjazanszkij orosz űrhajós, valamint az olasz Paolo Nespoli, az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautája tartózkodik július óta.

Ha a gyors dokkolási üzemmód nem sikerülne, akkor két napig tart majd a kikötés.
Alekszandr Miszurkin orosz (lent), valamint Joseph Acaba (k) és Mark Vande Hei amerikai urhajós búcsúzik a Szojuz-FG hordozórakétával összekapcsolt Szojuz MSz-04 orosz urhajó kilövoállásának lépcsojén
Alekszandr Miszurkin orosz (lent), valamint Joseph Acaba (k) és Mark Vande Hei amerikai űrhajós búcsúzik a kilövés előtt. 
Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

2010 óta most először fordul elő, hogy az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) két asztronautája repül egy Szojuzon Bajkonurból az űrállomásra. A Puerto Ricó-i Joseph Acaba már harmadik misszióját teljesíti, Mark Vande Hei azonban - aki az amerikai hadsereg ezredese volt, mielőtt a NASA szolgálatába állt - most repül először az ISS-re. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megváltoztatták a Stonehenge-nél tervezett alagút nyomvonalát

Megváltoztatták a Stonehenge-nél tervezett alagút nyomvonalát
Az ok: az alagút ne zavarhassa a lemenő nap látványát a téli napfordulón. Tovább olvasom