Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Megerősítették - Nem mese a globális felmelegedés!

Egy független kutatócsoport is megerősítette a globális felmelegedés valóságát, remélve, hogy a nyers eredmények nyilvánosságra hozatalával a klímaszkeptikusokat is sikerül meggyőzni az adatok érvényességéről.
Az elmúlt kétszáz év időjárási adatainak eddigi legátfogóbb független elemzése során a kutatók a világ 15 részéből származó több mint egymilliárd adatot elemeztek. A kaliforniai Berkeley Egyetem fizikusa, Richard Muller által vezetett Berkeley Earth Project elnevezésű tanulmányban kimutatták, hogy a szárazföldi területek hőmérséklete nagyjából 1 Celsius-fokkal emelkedett az 1950-es évek közepe óta.

Az 1800 és 2009 közötti idősávra vonatkozó eredmények megegyeznek a NASA New York-i Goddard Űrkutató-intézetének, az amerikai Óceán-, és Atmoszférakutató Hivatalnak (NOAA), az Egyesült Királyság Meteorológiai Intézetének és a Kelet-angliai Egyetem Klímakutató Központjának adataival - olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján.

A tízfős kutatócsoport - köztük Saul Perlmutter amerikai csillagássz, aki megosztva kapta idén a fizikai Nobel-díjat - úgy döntött, hogy a hagyományos publikálás előtt a saját honlapján teszi közzé a nyers eredményeket, ezzel szabad utat engedve a hozzászólásoknak és a véleményeknek.

A kormányszervek kezdetben vonakodtak attól, hogy nyilvánosságra hozzák a módszereiket és adataikat. A Kelet-angliai Egyetem Klímakutató Központjának Climategate néven elhíresült 2009-es botránya pedig csak tovább erősítette a szkeptikusokat, akik a helyi tudósok kiszivárgott levelezéséből azt olvasták ki, hogy a kutatók manipulálták és elrejtették az adatok egy részét, hogy megvédhessék a tudományos álláspontjukat a klímaváltozás valóságáról és emberi eredetéről.A szkeptikusok emellett a meteorológiai állomások pontatlanságára és az adatok manipulálására alapozták a kritikájukat.

A mostani eredmények szerint a városi hősziget hatás - amelytől ezek a területek melegebbek a környező ritkán lakottakhoz képest - lokálisan jelentős és kiterjedt, de nem játszik jelentős szerepet az átlagos szárazföldi hőmérséklet növekedésében.

A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy az észak-atlanti régió változó óceáni hőmérséklete is jelentős szerepet játszhat a Föld átlaghőmérsékletének évről évre való változásában. Az általános nézet szerint a tengerfelszíni légnyomás ingadozásért felelős El-Nino déli oszcilláció (ENSO) a legfőbb oka az évközi felmelegedésnek és lehűlésnek. A kutatók szerint azonban a globális hőmérséklet sokkal inkább az észak-atlanti vízfelszín hőmérsékletének hosszú távú ingadozásáért felelős több évtizedes atlanti oszcillációval (AMO) van összefüggésben.

Ezért érdemes lenne megvizsgálni, hogy a 65-70 évig is elhúzódó atlanti ossziláció vajon szerepet játszott-e a 20. század hőmérsékletének ingadozásában. A kutatók emellett hangsúlyozták, hogy az ember által okozott klímaváltozás (AGW) - az üvegházhatású gázkibocsátás - is jelentősen közrejátszik a változásokban.

Olvasóink írták

 • 5. északmagyar 2011. október 23. 11:16
  „3.
  Vaalhol igazad van, sajnos benne van a pénz is a dologban, de aki legelőször vetette fel a globális felmelegedés gyanúját valamikor a hetvenes években, nem akasztott le érte olyan nagy jutalmat, sőt, azóta se.
  Szerintem vanni van, de tény, hogy sok álszent van a propagálói között, akik több dízelt égetnek évente, mint amennyi centet áldoznak a glob warm megállítására.
  Ami szintén tény, hogy érdekes módon az olajban utazó amcsi republikánusok ellenzik főleg, és találnak ki kamu tudósokat, hogy cáfolják. Ezek a tudósok kb. olyan egyetemen végeztek, mit hogy Patriot Bible University...
  No komment.

  Az ilyesmik erősítik, hogy van globális felmelegedés.”
 • 4. tom_peris 2011. október 23. 10:00
  „Mit kell ezen bizonyítani?
  Itt mindenki elolvashatja a Magyarországra vonatkozó elemzést:
  http://met.hu/downloads.php?l=egh_doc&f=Magyarorszag_eghajlatanak_nehany_jellemzoje_1901-tol.pdf”
 • 3. Miracala 2011. október 23. 00:00
  „Blablabla... A tíz fős kutatócsoport egymilliárd adatot elemzett, és rájött hogy kb egy Celsius fokkal emelkedett a világ hőmérséklete az elmúlt kétszáz évben, és mindezt csak azért hogy meggyőzzék a felmelegedés ellen ágállók táborát. Miközben az egész hisztit csak saját maguk megnyugtatására használják, és kiemeljenek a 21. század nagy katasztrófáiból egy párat hogy bizonygassák az igazukat. A "független" kutatócsoport egy csomó számadatba és egyenletbe kapaszkodik, miközben vonakodtak attól, hogy nyilvánosságra hozzák a módszereiket hogy miként számolták ki az egészet.

  Szóval itt már az ember nem tudja hogy kinek vagy minek higyjen, de én személy szerint elgondolkodtam azon, hogy ezek a Nobel díjjas hatásvadász tudósok nem-e a gázsi, vagy nagyobb ismeretség és presztizs miatt harcolnak egymás ellen.”
 • 2. haresz 2011. október 22. 17:08
  „Ugyan már. Micsoda agymosás...:D”
 • 1. IVY 2011. október 22. 10:00
  „A témát illetően, (közelmúltban) készült legjobb film a Holnapután!
  Elgondolkodtató. Kissé eltúlzott, (talán?) de elgondolkodtató....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonöt éve halt meg Szent-Györgyi Albert

1986. október 22-én halt meg Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezője, az első és máig az… Tovább olvasom