Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 34°C Még több cikk.

Megerősítették: A kis-, közepes- és nagygazdaságok harmonikus egyensúlyát kell megteremteni a magyar agráriumban

Meghibásodás miatt mérhettek fénynél gyorsabb szubatomi részecskéket - neutrínókat - tavaly szemptemberben a CERN-nél.
Újabb vizsgálat erősítette meg, hogy meghibásodás miatt mérhettek fénynél gyorsabb szubatomi részecskéket - neutrínókat - az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) genfi laboratóriumában egy nagy feltűnést keltő tavaly szeptemberi kísérletben, amely cáfolni látszott Albert Einstein relativitáselméletét.

Carlo Rubbia Nobel-díjas olasz fizikus vezetésével most egy másik kutatócsoport, az ICARUS végzett hasonló kísérletet ugyanott, és állításuk szerint "nagyon meggyőző eredményre jutottak, amely lényegében megerősíti, hogy valami nem stimmel az OPERA-kísérlet eredményével".

Az OPERA-kísérletben részt vevő fizikusok a CERN genfi laboratóriumából az olasz nemzeti atomfizikai intézet 730 kilométerre lévő Gran Sassó-i laboratóriumába küldött neutrínónyalábokat detektálták, és azt találták, hogy azok 300 006 kilométeres másodpercenkénti sebességgel haladtak, ami kissé meghaladja a fény sebességét (299 792 kilométer másodpercenként).

A 2011. szeptember 22-én közzétett mérési eredményeket a szakma kezdettől kételkedve fogadta, és az ICARUS-féle nemzetközi kutatócsoport már két hónappal később közölte, hogy saját méréseik alapján a megérkező neutrínók energiája ellentmond az OPERA-csoport megállapításainak. Ez év februárjában a CERN is elismerte, hogy meghibásodás miatt mérhettek fénynél gyorsabb neutrínókat tavaly szeptemberben.

Az ICARUS-csoport pénteken közzétett eredményei egy áprilisra vagy májusra tervezett nagyszabású kísérlet próbájából származnak. Saját kísérletének megismétlését tervezi az OPERA-csoport is, immár a felfedezett technikai hibák kiküszöbölésével.

Olvasóink írták

 • 3. Hammada_Fleet 2012. március 18. 10:07
  „Én képtelen vagyok követni ezt az interdiszciplináris fejlődést.”
 • 2. bambinaXX 2012. március 17. 21:51
  „Ez most hogy?????!!! :DD”
 • 1. Cactus 2012. március 17. 14:06
  „ez aztán a "harmonikus egyensúly" 2, egymástól fényévekre lévő témától :D

  "Megerősítették: A kis-, közepes- és nagygazdaságok harmonikus egyensúlyát kell megteremteni a magyar agráriumban
  Meghibásodás miatt mérhettek fénynél gyorsabb szubatomi részecskéket - neutrínókat - tavaly szemptemberben a CERN-nél."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hím muslicák is alkoholba ˝fojtják szerelmi bánatukat˝

A muslicák hímjei, amelyeknek szexuális közeledését a nőstények elutasítják, alkoholba "fojtják… Tovább olvasom