Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Megfejthették a második világháborús galambpostát

Az üzenetet rejtő madártetemet egy férfi lelte meg a dél-angliai Surrey grófságban, amikor egy használaton kívüli tűzhelyet tisztított ki a házában.
Egy kanadai férfi azt állítja, hogy megfejtette azt a második világháborús kódolt üzenetet, amelyet korábban egy dél-angliai ház kéményében felfedezett galambtetemen találtak.

Az ontariói Peterboroughban élő Gord Young állítólag 17 perc alatt dekódolta az üzenetet, miután rájött, hogy egy általa megörökölt kódkönyv a szükséges kulcs. A férfi szerint az 1944-ből származó üzenet egyszerű első világháborús kódrendszert használt a Normandiában lévő német csapatok állásainak meghatározására. A GCHQ brit titkosszolgálat örömmel szemügyre venné az eredményeket - adta hírül a BBC News.

Az üzenetet rejtő madártetemet egy férfi lelte meg a dél-angliai Surrey grófságban, amikor egy használaton kívüli tűzhelyet tisztított ki a házában. A galamb egyik lábához egy vörösre festett fémdobozt erősítettek, ez tartalmazta a 27 darab ötbetűs csoportból álló üzenetet, amely azonban kifogott Nagy-Britannia legnagyobb elektronikus hírszerző ügynökségének szakemberein.

Megfejthették a nemrég előkerült második világháborús galambpostát.
Megfejthették a nemrég előkerült második világháborús galambpostát.

A GCHQ továbbra is kitart azon álláspontja mellett, miszerint a megfelelő kódkönyvek és a felhasznált kódkulcs hiányában képtelenség feltörni az üzenetet. Az ügynökség szerint a felvetődő megoldásokat sem lehet megerősíteni, és azok, amelyek az eredeti kódkönyv felhasználása nélkül készültek, valószínűleg hibásak.

Young szerint azonban a problémát "túldramatizálják". A férfi a nagybátyja légi megfigyelők által használt könyvét bevetve arra jutott, hogy az üzenetet egy bizonyos William Stott, egy 27 éves őrmester írta, akit Normandiában dobtak le - galambok kíséretében -, hogy jelentéseket készítsen a németek állásairól. A férfit pár héten belül megölték és holtteste egy normandiai temetőbe került.

A háború alatt mintegy 250 ezer galamb teljesített szolgálatot és mindegyik madárnak saját azonosítószáma volt. Az üzenetben két azonosító is szerepel, ami azt jelenti, hogy a férfi két madarat küldhetett ugyanazzal a szöveggel, hogy biztosítsa a levél megérkezését. "Stott egy első világháborús kiképzőtől, egy korábbi tüzérfigyelőtől tanult" - magyarázta Young, aki szerint a serjeant (őrmester) szó - brit hadseregben használatos - betűzéséből azonnal rá lehet jönni, hogy a szöveg az első világháborúban használt kódokhoz hasonlít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Konstantin idejéből származó bazilikát tártak fel

A Szófiában lévő épület hossza eléri a száz métert, szélessége pedig a 27 métert, és színpompás… Tovább olvasom