Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Meghalt az Enola Gay legénységének utolsó tagja

Theodore Van Kirk kapitány csaknem 60 küldetésben vett részt, a Hirosimára atombombát dobó repülőgépen navigátor volt.
Kilencvenhárom éves korában elhunyt az Enola Gay B-29-es amerikai bombázó Hirosimára atombombát dobó legénységének utolsó tagja, Theodore Van Kirk kapitány, aki navigátorként volt a repülőgépen 1945. augusztus 6-án. Fia keddi tájékoztatása szerint a második világháborús veterán előző nap végelgyengülésben halt meg egy Georgia állambeli idősek otthonában.

Theodore "Dutch" Van Kirk csaknem 60 küldetésben vett részt. Huszonnégy éves volt, amikor az Enola Gayről ledobták Hirosimára az első atombombát, amelyet 1945. augusztus 9-én egy második követett Nagaszakiban.

Nem tudták, mire számítsanak

A hirosimai bevetés során minden tökéletesen ment - emlékezett vissza Van Kirk egy 2005-ös interjúban. Az éjszakai égbolton kellett navigálnia a gépet, és alig 15 másodperces késésben voltak a tervhez képest. Amikor ledobták a Little Boy néven emlegetett 4080 kilogrammos bombát az alvó városra, nem tudták mire számítsanak. Nem voltak biztosak abban, hogy a szerkezet működni fog, ha pedig mégis, akkor nem vesznek-e ők is oda. A 43 másodperc, amely a detonációig elvileg el kellett, hogy teljen, már rég lepergett Van Kirk szerint, amikor aztán villanást, majd ismétlődő lökéshullámokat észleltek.

A robbanás és annak utóhatásai 140 ezer emberrel végeztek Hirosimában. Nagaszakiban 80 ezren vesztek oda. Hat nappal a második bomba ledobása után Japán kapitulált.

hg
2010. augusztus 25-én a Georgia állambeli Stone Mountain idősotthonában készített kép Theodore "Dutch" VanKirkről, a Hirosimára atombombát ledobó Enola Gay amerikai bombázó navigátoráról, aki 2014. július 28-án, 93 éves korában elhunyt.
Fotó: MTI/AP/Atlanta Journal Constitution/Bita Honarvar

A háborúk nem jelentenek megoldást

Az, hogy az Egyesült Államoknak valóban be kellett-e vetnie az atombombákat, a mai napig vitatott kérdés. Van Kirk úgy látta, szükség volt rájuk, mert lerövidítette a háborút és elkerülhetővé vált a szövetségesek szárazföldi inváziója, amely még több emberéletet követelt volna mindkét oldalon.

A navigátor ugyanakkor olyan élményeket szerzett, amelyek háborúellenessé tették. "Az egész második világháború azt mutatja, hogy a háborúk nem jelentenek megoldást, mint ahogyan az atombombák sem. Nem lenne szabad, hogy atombombák legyenek, szeretném, ha mindegyiket megsemmisítenék, ez a személyes véleményem" - fogalmazott.

1945. augusztus 6-án készített kép, amelyen az Enola Gay nevű Boeing B-29-es amerikai bombázó visszatér támaszpontjára az Északi-Mariana-szigeteken fekvő Tinianben, miután atombombát dobott Hirosimára
1945. augusztus 6-án készített kép, amelyen az Enola Gay nevű Boeing B-29-es amerikai bombázó visszatér támaszpontjára az Északi-Mariana-szigeteken fekvő Tinianben, miután atombombát dobott Hirosimára.
Fotó: MTI/AP/Max Desfor

Nem sokat beszélt

Theodore Van Kirk a háború után még egy évig szolgált a seregben. Utána vegyész lett, és a DuPont vállalatnál helyezkedett el, onnan ment nyugdíjba 1985-ben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult az utolsó európai teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra

A George Lemaitre a tervek szerint augusztus 12-én csatlakozik az űrállomáshoz. Tovább olvasom