Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Meghamisították Gramsci feljegyzéseit?

Szakértői bizottság vizsgálja meg Antonio Gramsci emlékiratait, miután kétségek merültek fel az olasz filozófus, politikus feljegyzéseivel kapcsolatban.
A római székhelyű Gramsci Intézet bejelentette, hogy történészek és grafológusok segítségével ellenőrzi Antonio Gramsci (1891-1937) a börtönévekben írt Füzeteinek eredetiségét.

A Gramsci örökségét ápoló tudományos intézet komolyan vette azokat a felvetéseket, amelyeket Franco Lo Piparo nyelvész még június elején sorolt fel az olasz sajtóban.

Lo Piparo azt állította, hogy Gramsci kéziratát a Szovjetunió Kommunista Pártja (SZKP) és az Olasz Kommunista Párt (PCI, illetve OKP) meghamisította. A bizottság ezt igyekszik tisztázni.

Gramsci az 1921-ben megalakult PCI egyik alapítója volt. Mussolini rendőrsége 1926-ban tartóztatta le. A fasiszta bíróság húsz évre ítélte: 1929-35 között a dél-olaszországi Turi börtönében írta a Füzeteket, amelyeket halála után sógornője, az orosz Tatyjana Suht kézzel számozott meg.

Az először Moszkvába vitt, majd innen a PCI-nek átadott harminchárom Füzet közül egy hiányzik és a Füzetek borítóján fennmaradt számozás sem egyezik a Tatyjana Suht által írt eredetivel - vetette fel Lo Piparo.

A professzor Tatyjana Suht levelei alapján azt állapította meg, hogy Gramsci feleségének testvére is attól tartott, hogy Palmiro Togliatti, a PCI főtitkára meghamisította a filozófus emlékiratait, mivel ezeket ellentétesnek találta a szovjet ideológiával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolsó szexuális aktusuk közben érte a halál a megkövült teknősöket

Szexuális aktus közben érte a halál azokat a teknősöket, amelyek megkövült maradványaira a… Tovább olvasom