Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Mégis melegvérűek lehettek a dinoszauruszok

A spanyol és norvég kutatók 41 melegvérű, vadon élő kérődző lábcsontjainak szerkezetét vizsgálták, olyanokét, mint az antilop, a szarvas vagy a zsiráf.
Eldőlni látszik a vita arról, hogy hidegvérűek vagy melegvérűek voltak-e a dinoszauruszok: spanyol és norvég kutatók legújabb tanulmányukban, amely a Nature című tudományos magazinban jelent meg, az utóbbi mellett teszik le voksukat.

A dinoszauruszok csontjai gyakran tartalmaznak növekedési "gyűrűket", pontosabban vonalakat (Lines of Arrested Growth, LAG): a LAG-eket a lassú és gyors növekedési periódusok hozzák létre. Számos tanulmány a növekedési "gyűrűk" segítségével számítja ki a dinoszauruszok korát. A kutatók korábban a LAG-eket egyértelműen a hidegvérűséggel azonosították, abból indulva ki, hogy a melegvérű állatok, amelyek képesek állandó testhőmérsékletet biztosítani és nem függnek a kedvező vagy kedvezőtlen külső feltételektől, folyamatosan növekednek - olvasható a tanulmányt ismertető LiveScience (http://livesscience.com) és a PhysOrg (http://phys.org) tudományos hírportálon.

A spanyol és norvég kutatók 41 melegvérű, vadon élő kérődző lábcsontjainak szerkezetét vizsgálták, olyanokét, mint az antilop, a szarvas vagy a zsiráf. Az adatokat összevetették a szezonális hőmérséklettel, csapadékmennyiséggel, az állatok hőmérsékletével és nyugalmi metabolizmusával (anyagcseréjével).

A tudósoknak sikerült kimutatniuk az "évgyűrűket", azt, hogy a melegvérű állatokra is jellemző a gyors és a lassú növekedés fázisa; az utóbbi a kedvezőtlen évszak hosszától függ. Az "évgyűrűk" hasonlatosak voltak a dinoszauruszok LAG-jeihez, vagyis a kérődzőkhöz hasonlatosan azok is melegvérűek lehettek.

"Összevetve ezeket a szöveteket a dinoszauruszok szöveteivel, láthatjuk a hasonlóságot. Az emlősök és madarak csontozatában soha senki nem kereste az 'évgyűrűket'. Ideje felülvizsgálni a dinoszauruszokkal kapcsolatos nézeteket" - hangsúlyozta Meike Köhler, a Barcelonai Autonóm Egyetem kutatója.

Mint kifejtette, a dinoszauruszoknál a gyors és lassú növekedési szakaszok között kiterjedt, erekkel gazdagon átszőtt szövetrészeket figyeltek meg, ami igen gyors növekedési rátára utal.

"Ez azt jelenti, hogy nemcsak nagyon gyorsan növekedtek, hanem a növekedést igen magas anyagcsere biztosította" - fogalmazott Köhler.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaindult a Földre a Sencsou-9

Levált a kínai űrállomásmodulról és kéthét után visszaindult a Földre a kézi irányítású Sencsou-9… Tovább olvasom