Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Megkérdőjelezték a madarak evolúciójának elméletét

Egy új röpképtelen szárnyas dinoszaurusz fosszíliáinak felfedezése megkérdőjelezi a madarak evolúciójának elméletét.
Az Eosinopteryxről szóló tanulmányt a Nature Communications folyóiratban hozták nyilvánosságra brit és kínai paleontológusok. A mindössze harminc centiméteres, madárszerű szárnyas dinoszaurusz egyetlen példánya Kína észak-nyugati részén, Liaoning tartományban került elő. A paleontológusok besorolása szerint a két lábon járó tollas őshüllő a Theropoda ("szörnylábú") dinoszauruszok alrendjébe, a Troodontidae-családba tartozik.

Az általánosan elfogadott nézetek szerint a madarak a theropoda dinoszauruszokból fejlődtek ki a kora krétakorban, 120-130 millió évvel ezelőtt - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

Az új dinoszauruszfosszília megkérdőjelezi a madarak evolúciójának elméletét.
Az új dinoszauruszfosszília megkérdőjelezi a madarak evolúciójának elméletét.

"A sokkal régebbi rétegekből előkerülő Eosinopteryx fosszília felfedezése újabb kételyeket ébreszt az iránt, hogy az Archaeopteryx, amelyet gyakran az első madárnak is neveznek, valóban kulcsfontosságú szerepet játszott-e a modern madarak evolúciójában. Leleteink tanúsága szerint a repülés eredete sokkal összetettebb történet, mint eddig hittük" - fejtegette Gareth Dyke, a Southamptoni Egyetem docense, a tanulmány társszerzője.

A fosszília vizsgálata során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az Eosinopteryx, bár testét tollazat borította, röpképtelen volt, ehhez túl kicsi volt a szárnyak fesztávolsága. Csontozatának szerkezete sem kedvezett a repülés szempontjából optimális szárnymozgatásnak, lábujjai a talajon való közlekedéshez alkalmazkodtak, az alsó végtagjainak és farkának gyér tollazata pedig megkönnyítette a futást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ókori császárvillát találtak Róma közelében, a tengerparton

Ókori császárvillára benne pedig egy márványszobor fejére találtak Róma közelében, Aranovában, a… Tovább olvasom